COLABORATORI

joi, 23 martie 2017

O MESERIE NEPOTRIVITĂ PENTRU O FEMEIE de P. D. James

Deși am cumpărat cartea asta în urmă cu aproximativ un an, abia acum i-a venit rândul la citit și mă bucur de acest lucru.



Pentru început o să vă spun că O MESERIE NEPOTRIVITĂ PENTRU O FEMEIE a fost distinsă cu premiul pentru Cel mai bun roman, acordat de Asociația Mystery Writers of America. Dacă chiar îl merită? ei bine... DA! Am avut parte de muuult mister și neprevăzut, au avut parte răsturnări de situație ce m-au făcut să întrerup lectura pentru a  face legătura și pentru a căuta în memorie indiciile ce au dus acolo.

Cordelia Grey este nevoită să se descurce singură cu sentimentele și cu ținerea pe linia de plutire a afacerii ce o avea împreună cu partenerul ei, ce tocmai se sinucise. Totul mergea și mai greu când în jurul ei auzea doar că unei femei nu i se stătea să facă investigații, să fie detectiv particular, că aceasta este O MESERIE NEPOTRIVITĂ PENTRU O FEMEIE.

Când Cordelia se întorcea de la înmormântarea partenerului ei, domnul Pyde, în holul biroului găsi o doamnă ce îl aștepta pe partenerul ei. Deși nici eu și nici Cordelia, nu am crezut că aceasta va dori să îi ofere cazul, Cordelia a fost invitată la Cambridge să îl convingă pe angajator că poate prelua acel caz.

Ajunsă la Cambridge, l-a cunoscut pe Sir Ronald Callender- un om de știință extrem de cunoscut, ce dorea să afle motivul pentru care fiul său. Mark, s-a sinucis. După ce a considerat că poate pune această responsabilitate în mâinile Cordeliei, au stabilit prețul și i-a oferit informațiile cerute de aceasta.

Se pare că Mark s-a retras de la facultate și a hotărât să se angajeze ca gradinar. Angajatorul său i-a oferit o căsuță în care acesta locuia-căsuța unde a fost găsit spânzurat. Cum Cordelia nu a putea face naveta, a hotărât să locuiască în acea casuță până își termina treaba.

Cunoștințele împărtășite de domnul Pryde, s-au făcut repede simțite și, analizând probele ce îi erau puse la dispoziție, Cordelia bănuia că, de fapt, ar fi vorba de o crimă. Dar cine și-ar dori să ucidă un tânăr la locul său, ce nu atrăgea atenția și nu deranja pe nimeni?

Cordelia a făcut cunoștință cu prietenii lui Mark-ce se chinuiau să pară total neimplicați- și și-a început investigația tot mai amănunțită, până când s-a trezit cu un sac în cap și aruncată într-o fântână. Cine ar dori să o oprească pe Cordelia? De ce viața îi era amenințată? Va reuși aceasta să își ducă la capăt cazul și să salveze agenția de detectivi?

E prima carte semnată de P. D. James pe care o citesc, dar sigur o să mai caut și altele!

2 comentarii:

Spune-mi părerea ta:)