COLABORATORI

sâmbătă, 3 decembrie 2016

Domnișoara Einstein / The Einstein Girl - Philip Sington



” Domnișoara Einstein” mi-a  fost oferită de editura All și aș vrea să le mulțumesc mai întâi!

Descrierea cărții : În 1933, cu două luni înainte de ascensiunea lui Hitler, o femeie este găsită inconştientă într-o pădure din apropierea Berlinului. Amnezică, tânăra ajunge într-o clinică de psihiatrie, în grija doctorului Martin Kirsch, care se luptă cu fantomele trecutului de chirurg militar pe frontul Primului Război Mondial. Parcurgând un drum anevoios, Kirsch face tot ce-i stă în putinţă pentru a afla identitatea femeii şi, în cele din urmă, descoperă o legătură surprinzătoare cu cel mai celebru om de ştiinţă al vremii.




 Cine nu îl cunoaște pe Albert Einstein? Omulețul simpatic, cu mustață caraghioasă care a revoluționat lumea fizicii cuantice cu ipotezele sale. Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul științei. A fost un activ militant al păcii și susținător al cauzei poporului evreu căruia îi aparținea.


    Dar ce au în comun Einstein, Martin Kirsch, domnișoara Einstein și nebunia? Păi doctorul Kirsch era psihiatru la clinica Charite, domnișoara era amnezica cu tulburări comportamentale iar Einstein se temea de nebunie. Ajunsese chiar să rupă legăturile cu fiul său din prima căsătorie,  tocmai pentru că avea o tulburare afectivă și era internat într-o clinica psihiatrica.           



            Eduard Einstein


   Martin Kirsch era un " deschizător de drumuri " în domeniul psihiatriei. Fusese medic chirurg în război,  dar se simțea vinovat pentru că " repara" oamenii pentru a fi apți din nou pentru luptă.  Logodit cu Alma, o tânără de familie bună,  Martin trăiește zi de zi cu disperarea în suflet. Contactase o boala venerica pe front și nimeni nu știa despre asta, nici chiar viitoarea lui soție.


  Maria Draganovic, era o tânără ajunsa în Berlin pentru o misiune proprie. Nimeni însă nu știa asta la momentul când este întâlnită într -o pădure în stare critica. Zgâriata, vânătă și amnezica,  tânăra ajunge pe primele pagini ale ziarelor care erau interesate de ea datorită faptului că avea asupra ei o broșură despre conferința lui Albert Einstein, de aici și porecla ei care dă și titlul cărții.


   Când Martin o vede la spital, își aduce aminte că dansase cândva cu tânăra femeie și chiar se simțise atras de ea la acel moment.  Astfel ca face din recuperarea Mariei misiunea lui proprie.


  Medic devotat, cu teorii proprii, Martin se regăsește și într-un scandal la clinica Charite cu doctorul Mehring. Acesta din urmă făcea experimente pe pacienții internați, experimente care le puneau oarecum viața în pericol.


  Prins între scandal,  logodnă și Maria, Martin face anumite compromisuri dar care toate se concentrează asupra Domnișoarei Einstein. Mai ales că găsește asupra ei anumite scrisori destinate primei soții a lui Albert Einstein dar și un carnețel cu numeroase calcule matematice.

Acțiunea cărții se desfășoară într - o Germanie supusa politicii vremii, chiar în perioada numirii lui Hitler la conducerea țării,  care știm cu toții ca a adus o politică a terorii și a haosului.

Cu zeci de întrebări și cu jurnaliști curioși pe urma lui, doctorul Kirsch încearcă să readucă lumina și pacea în mintea Mariei. Cea pe care prima soție a lui Einstein o catalogase ca fiind foarte deșteaptă dar foarte influentabila. O zugravea ca fiind o tânără fără personalitate și îi atribuia indirect vina pentru căderile lui Eduard, fiul ei și a fizicianului. 

Însă discuțiile doctorului cu Eduard scot la lumină disperarea unui fiu care nu ajungea la pretențiile tatălui.  Eduard creștea în umbra tatălui său și i se părea ca nimic din ce face nu îl poate mulțumi. Oare Eduard a convins-o pe Maria sa plece la Berlin? 
  

Cine este Maria? Ce deznodământ are cartea? Dar și care sunt personajele cheie ale poveștii vă invit să aflați singuri .



  Trebuie sa precizez că la baza cărții stau note istorice reale, toate inspirate din viata celebrului Albert Einstein. Toate personajele care au legatura cu el au nume reale,  iar datele despre viata lui Einstein de asemenea respectă realitatea.


  Cartea mi-a plăcut,  bine ca sa fiu sinceră trebuie să spun că nu mi-au fost pe plac pasajele despre fizica cuantica. :) Nu mi-a plăcut fizica niciodată,  dar trecând peste asta lectura a fost destul de plăcută.





 Cartea o puteți achiziționa de aici iar aici aveți detalii despre Philip Sington


7 comentarii:

  1. Mersi de recomandare. M-ai facut curioasa desi nu ma atrage in mod deosebit cartea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări pentru recenzie! pare interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place, mi-ai captat atentia! :) Felicitari pentru aceasta prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit cartea, dar pe mine domnișoara asta mă ducea cu gândul la cochetărie, iubire..O întâmplare wow.Editura ALL are cărti interesante. Felicitări pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi părerea ta:)