O REVOLTATĂ ÎN RUSIA BOLȘEVICĂ de EVGHENIA IAROSLAVSKAIA-MARKON recenzie



Cartea, O revoltată în Rusia Bolșevică, începe cu un cuvânt înainte scris de Alina Pavelescu, cu titlul O viață incredibilă. De aici aflăm ce ne va aștepta în carte și ne explică că, deși este un document istoric, are un aer persistent de ficțiune. Ficțiune ceva între Hugo si Dostoievski.


O revoltată în Rusia Bolșevică - o viață dedicată muncitorimii


În autobiografie facem cunoștință Evghenia Iaroslavskaia-Markon. Aflăm cum ajunge de la fata burgheză, dintr-o familie înstărită și cultă, să fie „regina hoților”. Chiar înainte de a merge la facultate, decizia ei de a-și schimba viața era un vis cunoscut doar de ea. Toată perioada liceului s-a comportat ca o adevarată rebelă. A fost revoluționară de mică, participând la tot felul de rebeliuni. A ales chiar sa se înfometeze alături de muncitori.

 E arestată de multe ori pentru furt, iar în cele din urma ajunge să fie condamnată.
 Evghenia alege să fure după ca i-a fost arestat soțul, pentru a-i putea oferi săptămânal un pachețel. Soțul său era un scriitor, Aleksandr Iaroslavski. El era împotriva partidului politic și după cuvântările sale din Germania, unde a dat câteva răspunsuri greșite pentru partid, se aștepta să fie arestat.


O revoltată în Rusia Bolșevică - orice cuvânt împotriva partidului te putea priva de libertate


Cei doi soti au vrut sa plece la Paris fiind siguri de arestarea ce il aștepta pe Aleksandr. Au reușit să ajungă acolo, desi nu au primit viza. Acolo ea s-a înhăitat cu tot felul de delicvenți, fiind atrasă de viața periculoasă. Abia la întoarcerea lor în Rusia, Aleksandr a fost arestat. Evghenia a rămas singură și invalidă, fiind nevoită să se descurce.

Per total Evghenia este un personaj interesant. Ea alege să se sacrifice de dragul oamenilor de rând. Deși o admir pentru curajul ei, consider ca ar fi putut face mai mult dacă ar fi luat decizii ceva mai inspirate. Tot timpul s-a bazat pe intuiție și pe atracția pentru pericol. Refuza ajutorul tuturor dorind să arate că se poate descurca singură.

În carte găsim imagini de la revoluție , chiar și portretul ei. Găsim imagini cu copii ai strazii și alte imagini tulburătoare din lagăre. La sfârșitul cărții avem anexe. Putem citi interogatorii, ordonanțe și alte documente din acea perioadă. Cartea conține detalii multe despre partidele politice și organizații.
Recomand cartea pentru iubitorii acestui gen sau celor ce sunt curioși să afle mai multe lucruri despre Rusia Bolșevică.

Mulțumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit!

Etichete: , ,