DEFECȚI de CECELIA AHERN recenzie

Deși Cecelia Ahern este autoarea mea preferată în acest moment, am amânat să citesc Defecți. Știind că următorul volum, Perfecți, încă nu e ieșit de la tipar, m-am temut că o să-mi rod unghiile până apare... și exact asta se întâmplă! Mi-am făcut curaj, am citit-o, mai exact am savurat-o și acum pur și simplu nu mai am răbdare, vreau să citesc continuarea poveștii.

young adult


Cecelia Ahern - stil diferit adoptat în Defecți


Deși în Defecți, adoptă un stil diferit, am găsit o parte din Cecelia Ahern pe care eu o cunoșteam, și aici. 

Și în această carte alege să vorbească despre „elefantul din cameră” pe care cu toții am învățat, de voie sau nevoie, să îl tolerăm, să îl ignorăm. În Defecți etichetele sunt la ele acasă, răutățile celor ce se cred superiori sunt la ordinea zilei și nedreptățile fac parte din rutina zilnică.


Preferi să fii Defect sau Perfect?


Acolo unde Celestine North trăiește, oamenii sunt împărțiți în două categorii: defecți și perfecți. Dacă ai făcut o singură greșeală, ești catalogat ca defect și ești însemnat cu un fier înroșit pe o anumită parte a corpului, în funcție de greșeala făcută, și toată viața trebuie să trăiești după anumite reguli și cu diferite interdicții. Nu sună prea plăcut, nu?

 Dacă ești perfect, așa ca Celestine North, ești privit cu respect de toată lumea, se presupune că ești un om exemplar. Ca să rămâi perfect ai de respectat câteva regului: să nu faci greșeli și să nu ajuți defecții, indiferent de relația pe care o ai cu ei. Că ți-e mamă, că ți-e soră sau cel mai bun prieten, preferi să nu fii văzut în comania defectului sau riști să fii și tu însemnat.

Celestine North era una din cele mai mari susținătoare ale sistemului. Ea era iubita fiului judecătorului Crevan, Art, și adora să asculte detalii despre cazurile de la tribunal. Credea cu tărie în corectitudinea sistemului și în nevoia de a exista acesta. Relația dintre ea și Art era și ea perfectă. Cei doi își petreceau mult timp împreună și aveau planuri perfecte pentru viitorul lor perfect.

Într-una din zile, în timp ce mergea împreună cu Art și sora ei spre școală, cu autobuzul, a sesizat că unui bătrân defect, i se făcea o nedreptate. Deși Art a încercat să o oprească, compasiunea și sentimentul că acel defect este un bătrân lipsit de ajutor, s-a instalat și nu a mai ținut cont de reguli. 


Prețul plătit pentru un gest de bunătate


Celestine a fost îngrozită când a văzut că a fost închisă și că urma să fie judecată pentru că a ajutat un bătrân. Îndoiala a pus stăpânire pe ea și spera ca judecătorul Crevan, o va înțelege și o va ajuta. 

Cât timp aștepta să fie judecată, l-a cunoscut pe Carrick - un defect din naștere. Acesta stătea în celula vecină și chiar dacă nu au schimbat o vorbă, între ei s-a creat o legătură. Deși în primul volum nu a apărut prea mult, sunt sigură că în volumul doi, Perfecți, va fi un pion important.

Eu sunt extrem de încântată de această distopie a Ceceliei Ahern și v-o recomand cu drag!



Etichete: , , , ,