LA MARGINEA APEI de SARA GRUEN recenzie



Tocmai ce am terminat de citit La marginea apei și nu mai pot de încântare. 
Am făcut cunoștință cu stilul autoarei, Sara Gruen, cu ajutorul cărții Apă pentru elefanți. Amândouă mi-au plăcut foarte mult, deși La marginea apei(At the water's edge), este total diferită de prima.  Poate că au în comun o poveste reușită de iubire, dar asemănările se  opresc aici.


Maddy ducea o viață mulțumitoare alături de soțul ei, Elis. Ei erau mai tot timpul însoțiți de Hank- cel mai bun prieten al lui Elis.
Deși era vreme de război, cei doi tineri nu s-au înrolat din motive medicale. Tatăl lui Elis a fost extrem de dezamăgit de nereușita fiului său și nu se ferea să își arate supărarea. Soacra lui Maddy era o femeie acră și deloc încântată de căsătoria fiului său.


Stilul de viață al celor trei tineri, nu era pe placul părinților și una din petrecerile scăpate de sub control, a dus la o ceartă mare în familie. Au curs tot felul de acuzații și în final, Maddy și Elis au fost dați afară din casă.


În tinerețea lui, tatăl lui Elis, susținea că a văzut celebrul monstru din lacul scoțian, dar a fost luat în derâdere. Elis a hotărât că cea mai bună cale de a intra în grațiile tatălui său, este să dovedească existența monstrului. Așadar, Maddy s-a trezit constrânsă să îi însoțească pe cei doi în Scoția.
Drumul pe mare a fost de coșmar! Maddy a văzut grozăvii ce au marcat-o. Ea nu a reusit să rămână imună la ororile razboiului si încet, încet, a început să își dea seama ce viață superficială ducea... Acest lucru nu i s-a întâmplat  și lui Elis, iar problemele au început să apară între ei!

Ajunși în Scoția, au reușit să se cazeze la un han, deloc demn de standardele vieții lor. Dacă Maddy s-a adaptat situației, cei doi prieteni încercau să își arate superioritatea, atrăgându-și antipatii, iar lui Maddy îi era interzis să se apropie de cei ce nu erau din clasa lor socială.


În timp ce vânătorii de monștri își petreceau zilele pe lac, bând peste măsură, Maddy era tot mai conștientă de viața ce o ducea, tot mai rușinată să fie asociată cu soțul ei și tot mai hotărâtă să schimbe ceva.


Am îndrăgit-o pe Maddy, este unul din personajele feminine demne de admirație. Deși a fost crescută și educată să fie cea mai frumoasă din încăpere, să nu dea ocazia oamenilor inferiori să se simtă egali, să fie veșnic servită și să fie o soție supusă, aceasta a descoperit potecuța ce părea să ducă spre fericirea ei și nu a mai ținut cont de regulile absurde ale societății.


Cartea face parte din colecția Raftul Denisei. Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit! 

Etichete: , , , , ,