ÎMI PARE RĂU, SUNT AȘTEPTATĂ de AGNES MARTIN-LUGAND



 Sunt două săptămâni de când am citit prima carte a autoarei și astăzi am terminat-o pe cea de a treia. Și știți ce face Agnes Martin-Lugand? Dă puternic din șolduri ca să o răstoarne pe Cecelia Ahern de pe scaunul autorului preferat. 

ÎMI PARE RĂU, SUNT AȘTEPTATĂ este o carte extrem de controversată! Pe câte păreri pozitive au apărut despre ea, tot pe atâtea sunt și cele negative. Unele guri spun că nu se ridică la nivelul primelor două cărți ale autoarei (recenziile aici și aici), eu spun că este cu totul altceva! Îmi e foarte greu să le compar! Nu prea am cum... primele două au abordat alt subiect, chiar dacă au avut și un punct comun: familia! Dacă acesta este un laitmotiv pentru autoare, cu siguranță mă voi abona la toate cărțile ei viitoare. 

Să vă vorbesc puțin despre Yael... autoarea nu a avut deloc milă de ea când a creat-o. Deși sunt sigură că era conștientă de câtă antipatie va atrage, totuși nu s-a limitat deloc. Yael era o femeie ambițioasă, dură, nemiloasă, veșnic neînțeleasă, într-un  cuvânt, o scorpie!

Yael renunța la orice și la oricine atunci când telefonul îi suna și era chemată la agenție. Munca era tot ceea ce conta în viața ei, munca îi aducea adrenalina de care avea nevoie și satisfacția ce îi încălzea inima în nopțile singuratice. Colegi terorizați? Nepoți ce vor să o vadă? Zilele lor de naștere? Sora sau părinții ce tânjeau să petreacă ceva timp cu ea? Nimic nu conta! Totul era doar o metodă de distragere, iar ea nu își permitea așa ceva!

Poate vă gândiți că Yael nu avea pe nimeni, dar situația era exact invers. Avea o gașcă de prieteni- din care făcea parte și sora ei- și o familie iubitoare, de care se chinuia scape învocând munca și cuvintele ce au devenit insuportabile pentru cei din jur: Îmi pare rău, sunt așteptată!

Acum știu sigur că acel cuvânt urâțel pomenit mai sus (scorpie), vă vine în minte, dar înainte să terminați judecata, trebuie să vă mai spun că Yael nu a fost tot timpul așa. Înainte să se angajeze la agenție era o tânără veselă, amuzantă, era sufletul oricărei petreceri. Își petrecea serile cu gașca ei nebună și făcea orice posibil să tragă chiulul. 

Ce s-a schimbat? Cum a ajuns Yael de la fata îndrăgită de toată lumea, la fata ce făcea pe toată lumea să se încrunte? De la fata ce veșnic întârzia, la femeia punctuală? De la veșnica petrecăreață, la femeia ce pleca prima din sânul găștii, stricându-le cheful?

Îmi retrag cuvintele... autoarea a avut, totuși, milă de Yael. I-a oferit prieteni deosebiți! Sunt sincer puțin invidioasă pe ea. Știu că eu dacă m-aș comporta ca ea, nu aș mai găsi pe nimeni în preajma mea și sunt sigură că nu sunt singura care a avut această revelație.

Sunteți curioși să faceți cunoștință cu Yael? Sunteți curioși să aflați cum a ajuns în această situație, dacă este fericită sau dacă își dorește schimbare în viața ei? 

Recomand cartea, îi ofer 5 steluțe și va rămâne una dintre preferatele mele!

Etichete: , , , ,