joi, 19 aprilie 2018

Noutăți Editura Corint: Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu


Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidiande Ilie-Ștefan Rădulescu
Editura Corint vă prezintă un titlu necesar în biblioteca fiecăruia, elev sau adult: Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu.


Într-o societate în care limbajul are o dinamică extrem de puternică, este necesară prezența unui volum plin de exemple din viața cotidiană, pentru a sublinia importanța semnelor de punctuație și de ortografie.
Prin publicarea acestui volum se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra greșelilor des întâlnite în comunicările scrise și evitarea transformării lor în situații acceptate. În aceeași serie este prezent titlul Agramatisme în limbajul cotidian, semnat de același autor.
După primele două volume, consacrate folosirii greșite fie a unor semne de punctuație, fie a unor semne de ortografie (conținând exemple din presa scrisă și audiovizuală a anilor 2001-2011), lucrarea de față (bazată pe extrase selectate din presa ultimilor ani) reflectă, conjugate, citate din ambele sisteme de semne grafice (respectiv virgula, punctul, două puncte, ghilimelele, linia de pauză, cratima, blancul, apostroful, majuscula, minuscula), utilizate în scrierile românești actuale.
Cele aproximativ două sute de erori de punctuație – care apar în lucrare – oglindesc cultura gramaticală precară a utilizatorilor, incapacitatea lor (chiar dacă au studii superioare) de a întrebuința corect, în enunț (propoziție sau frază), regulile de punctuație, pentru a marca, în mod corect, în scris, pauzele, intonația sau întreruperea șirului vorbirii. În general, folosirea greșită ori aberantă, precum și omiterea semnelor de punctuație duc nu numai la confuzii nedorite, ci și la denaturarea fondului de idei și afectiv al comunicării. Citatele din carte, comentate și corectate literar, ilustrează pe deplin acest lucru.
ILIE-ŞTEFAN RĂDULESCU s-a născut la 20 iulie 1934, în Bucureşti. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale în Călăraşi, apoi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti.
Licenţiat în filologie şi profesor, gradul I, de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, din Călăraşi, a colaborat în presă, după 1970, cu sute de articole şi studii de specialitate.
A publicat, pe lângă volume de istorie literară şi teatrală, de critică literară şi memorialistică, şi volume consacrate limbii literare actuale.
A fost distins cu premii naţionale pentru „creaţie literar-publicistică” şi „eseu-istorie literară”, precum şi cu diplome de excelenţă din partea Guvernului României, a Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Este membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (Ştiinţă, Memorialistică, Tehnică), membru de onoare al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi.
Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe site-ul Editurii Corint, adică aici

miercuri, 18 aprilie 2018

HAIHUI PRIN LUME de Anca Semacovschi - Maia povestește

„Copiii devin cititori în poala părinților lor” – Emilie Buchwald 


Bună ziua, dragi cititori! Ce vă mai fac piticii? Ce mai citesc? Ce comori au mai adăugat în biblioteca lor? 

Maia a primit de la Editura Galaxia Copiilor, volumul 1 și 2 din Haihui prin lume de Anca Semacovschi. 
Atunci când i le-am arătat, a fost extrem de încântată și nu a mai stat să termine cartea începută, că a și citit primul volum. 

Haihui prin lume, o călătorie în versuri pe aripile imaginației - volumul 1. 


Pe lângă ilustrațiile foarte frumoase, Maia a fost atrasă de faptul că aventura lui Liviu este scrisă în versuri. Totul i s-a părut mai ușor de asimilat și mai interesant. Chiar dacă a terminat de citit cărticica, de câteva zile, zilnic o ia în mână și răsfoiește până ajunge la o anumită țară și recitește aventura lui Liviu.

 Haihui prin lume de Anca Semacovschi - aventuri în versuri prin șapte țări 


În Haihui prin lume - volumul 1, Liviu călătorește prin șapte țări. El le prezintă copiilor, în versuri, principalele monumente și ceea ce ii reprezintă pe locuitorii țării respective. Așa copiii vor ști ce palat se află în Anglia, unde se găsesc toreadorii sau care este portul național în Scoția. 

Maia povestește Haihui prin lume de Anca Semacovschi - volumul 1


În video-ul de mai jos, Maia vă mai dă câteva detalii despre Haihui prin lume - volumul 1:Curând o să vă prezentăm și volumul 2 din Haihui prin lume de Anca Semacovschi, un volum cel puțin la fel de interesant ca și acesta. 

Haihui prin lume a apărut la Editura Galaxia copiilor.

 Editura Galaxia copiilor face parte din Grupul Editorial ALL. 

marți, 17 aprilie 2018

POATE ASTĂZI NU OMOR PE NIMENI de RANDA GHAZY recenzie

Despre cartea Poate astăzi nu omor pe nimeni de Randa Ghazy, nu știam nimic. Asta până ce am dat peste o recenzie de-a cărții într-un grup de lectură. Titlul mi-a plăcut foarte tare, la fel și ideea abordată, așadar am intrat pe Libris.ro și acum pot să vă spun părerea mea despre carte.


rao


Jasmine dorește să fie o femeie independentă


Tânăra Jasmine este o fată musulmană de 23 de ani. Ea locuiește în Milano de când se știe. Are o viață asemănătoare cu cea a colegelor ei de facultate, deși de multe ori se simte diferită și și-ar dori să se fi născut într-o familie asemenea celorlalte ce o înconjurau. Bineînțeles că acolo mai locuiau și alți musulmani, Jasmine nu era singură într-o țară străină. Amira era cea mai bună prietenă a ei și de mici și-au promis că atunci când una din ele va dori să poarte vălul și cealaltă o va face. Jasmine își dorea să fie o femeie independentă, să ajungă o femeie de carieră, să aibă un venit bun, să demonstreze ceva. Era sigură că și cea mai bună prietenă a ei își dorește același lucru și s-a simțit trădată când aceasta a hotărât să se căsătorească. 

Jasmine nu îl putea suporta pe iubitul Amirei. Credea că i-a spălat mințile prietenei ei și a ajuns chiar să o amenințe pe Amira ca va începe să poarte vălul dacă se căsătorește.

Amenințările nu au avut niciun efect asupra Amirei, ce era îndrăgostită cu adevărat. Așadar, Jasmine a trebuit să participe la nunta prietenei ei, deși nu reușea să treacă peste sentimentul de trădare și să se simtă bine.


Jasmine are un pretendent


Acolo l-a cunoscut pe Yusef, vărul mirelui, ce s-a arătat interesat de ea. 

Yusef nu prea era genul de om care să piardă vremea și curând a luat legătura cu mama Jasminei, sperând să îl ajute să petreacă mai mult timp cu Jasmine.

Cum va reacționa Jasmine și dacă își face va curaj să vorbească cu persoana de care este cu adevărat atrasă, aflați voi citind Poate astăzi nu omor pe nimeni de Randa Ghazy.


Se vor simți vreodată imigranții ca acasă?


Nu de mult am mai citit o carte care punea accent pe adaptarea imigranților, Sunetul cuvintelor. Poate astăzi nu omor pe nimeni pune accent pe același lucru, dar personajul principal a locuit toată viața în țara gazdă, nu a trecut prin ororile pe care Raihana din Sunetul cuvintelor le-a trăit. 

Poate astăzi nu omor pe nimeni de Randa Ghazy este scrisă într-o manieră amuzantă, potrivită pentru o după-amiază liniștită.
vineri, 13 aprilie 2018

CRUCEA LUI MORRIGAN de NORA ROBERTS recenzie

Am primit Trilogia Cercului de la o prietenă dragă, acum ceva timp. De ce am amânat să o citesc, nu știu, dar pot să vă spun că mi-am făcut curaj și îmi place foarte mult.

Am reușit să citesc primul volum din Trilogia Cercului în luna Martie. Cruce

joi, 12 aprilie 2018

Pe strada Londra DE Samantha Young RECENZIE

La sfârșitul anului 2017 am citit prima cartea a celebrei serii semnată de Samantha Young, Pe strada Dublin. După ce am citit-o am fost sigură că va deveni una din seriile mele preferate. Acum, am citit și Pe strada Londra și încă sunt de aceeași părere. Am văzut că pe Libmag găsesc întreaga serie și curând o să le citesc pe toate.În Pe strada Londra, ne este prezentată viața lui Jo, colega de la bar a lui Joss. Ea a apărut și în primul volum, Pe strada Dublin, și încă de atunci știam că tot timpul are un iubit bogat și că dacă se întâmplă să fie singură, este în căutarea unui partener. Bogat. Trebuie să fie neapărat bogat. O persoană nu prea plăcută, mi-am zis atunci când am citit primul volum și mare mi-a fost uimirea când am văzut că autoarea a făcut-o personaj principal în cel de al doilea volum al seriei, Pe strada Londra.


Aparențele înșeală


Jo s-a dovedit o persoană mult mai plăcută decât mă așteptam, mult mai inteligentă și puternică. Jo avea grijă de frățiorul ei mai mic. Tatăl abuziv era în închisoare și nimeni nu îi ducea dorul. Mama era alcoolică și o povară pentru Jo.
La șaisprezece ani a început să lucreze și să își întrețină familia, încercând să îi ofere fratelui ei, Cole, o copilărie cât mai lipsită de griji. Dar cheltuielile erau mari și stima de sine mică, așadar a apelat la singurul atu pe care era sigură: frumusețea ei. Jo a început să se întâlnească cu bărbați bogați, aceștia fiind generoși cu banii lor, iar Jo reușea să își mai acopere din cheltuieli.


Banii sau iubirea?


Acum era într-o relație cu Malcom, un bărbat bogat, influent, care ținea mult la ea. Și Jo era atașată de el, îi oferea siguranța de care avea nevoie, era blând și înțelegător.
Totul mergea bine în relația ei. Deși nu îi vorbise prea mult despre problemele ei și tot timpul se comporta așa cum își dorea el, era încrezătoare că pot avea un viitor împreună. Lucrurile s-au schimbat când Cam a apărut în peisaj. Un bărbat frumos, dar nu bogat, care s-a grăbit să o judece și să o eticheteze. Deși atracția dintre ei era mare, intuiția o sfătuia pe Jo să stea la distanță. Dar cum soarta face ce știe ea, cei doi sunt nevoiți să se întâlnească tot mai des, Ce va ieși din asta? O poveste de iubire savuroasă.


Recomand seria Pe strada Dublin de Samantha Young


Am apreciat foarte mult că personajele din primul volum au fost prezente și aici. Pe Ellie am plăcut-o mult și m-am bucurat să văd că încă îi merge bine. De asemenea, Hanna se arată a fi o adolescentă interesantă și sper să aibă și ea parte de o poveste frumoasă.

Dacă nu ați citit încă cărțile Samanthei Young, e timpul să le puneți pe lista scurtă de dorințe.

marți, 10 aprilie 2018

DEFECȚI de CECELIA AHERN recenzie

Deși Cecelia Ahern este autoarea mea preferată în acest moment, am amânat să citesc Defecți. Știind că următorul volum, Perfecți, încă nu e ieșit de la tipar, m-am temut că o să-mi rod unghiile până apare... și exact asta se întâmplă! Mi-am făcut curaj, am citit-o, mai exact am savurat-o și acum pur și simplu nu mai am răbdare, vreau să citesc continuarea poveștii.

young adult


Cecelia Ahern - stil diferit adoptat în Defecți


Deși în Defecți, adoptă un stil diferit, am găsit o parte din Cecelia Ahern pe care eu o cunoșteam, și aici. 

Și în această carte alege să vorbească despre „elefantul din cameră” pe care cu toții am învățat, de voie sau nevoie, să îl tolerăm, să îl ignorăm. În Defecți etichetele sunt la ele acasă, răutățile celor ce se cred superiori sunt la ordinea zilei și nedreptățile fac parte din rutina zilnică.


Preferi să fii Defect sau Perfect?


Acolo unde Celestine North trăiește, oamenii sunt împărțiți în două categorii: defecți și perfecți. Dacă ai făcut o singură greșeală, ești catalogat ca defect și ești însemnat cu un fier înroșit pe o anumită parte a corpului, în funcție de greșeala făcută, și toată viața trebuie să trăiești după anumite reguli și cu diferite interdicții. Nu sună prea plăcut, nu?

 Dacă ești perfect, așa ca Celestine North, ești privit cu respect de toată lumea, se presupune că ești un om exemplar. Ca să rămâi perfect ai de respectat câteva regului: să nu faci greșeli și să nu ajuți defecții, indiferent de relația pe care o ai cu ei. Că ți-e mamă, că ți-e soră sau cel mai bun prieten, preferi să nu fii văzut în comania defectului sau riști să fii și tu însemnat.

Celestine North era una din cele mai mari susținătoare ale sistemului. Ea era iubita fiului judecătorului Crevan, Art, și adora să asculte detalii despre cazurile de la tribunal. Credea cu tărie în corectitudinea sistemului și în nevoia de a exista acesta. Relația dintre ea și Art era și ea perfectă. Cei doi își petreceau mult timp împreună și aveau planuri perfecte pentru viitorul lor perfect.

Într-una din zile, în timp ce mergea împreună cu Art și sora ei spre școală, cu autobuzul, a sesizat că unui bătrân defect, i se făcea o nedreptate. Deși Art a încercat să o oprească, compasiunea și sentimentul că acel defect este un bătrân lipsit de ajutor, s-a instalat și nu a mai ținut cont de reguli. 


Prețul plătit pentru un gest de bunătate


Celestine a fost îngrozită când a văzut că a fost închisă și că urma să fie judecată pentru că a ajutat un bătrân. Îndoiala a pus stăpânire pe ea și spera ca judecătorul Crevan, o va înțelege și o va ajuta. 

Cât timp aștepta să fie judecată, l-a cunoscut pe Carrick - un defect din naștere. Acesta stătea în celula vecină și chiar dacă nu au schimbat o vorbă, între ei s-a creat o legătură. Deși în primul volum nu a apărut prea mult, sunt sigură că în volumul doi, Perfecți, va fi un pion important.

Eu sunt extrem de încântată de această distopie a Ceceliei Ahern și v-o recomand cu drag!miercuri, 4 aprilie 2018

MĂȘTILE FRICII de CAMELIA CAVADIA recenzie

M-am bucurat foarte mult că pe Libris.ro găsesc și cărțile unor autori români. Despre cărțile Cameliei Cavadia am tot citit diferite păreri în grupurile de lectură și am vrut neapărat să îmi formez propria părere. După Măștile fricii, am reușit și intenționez să mai citesc cărți semnate de ea.

aurori romani, camelia cavadia


Măștile fricii - un roman tulburător


Romanul Măștile fricii de Camelia Cavadia, este tulburător. Chiar din prima pagină mi-am dat seama că mă va marca, mă va intriga și mă va șoca. Cum mi-am dat seama? Păi vouă ce impresie vă lasă acest citat?
 „Ziua cea mai fericită din viața mea a fost nu cea în care m-am măritat sau cele în care s-au născut copiii mei, ci aceea în care a murit tatăl meu.”

Am citit Măștile fricii de Camelia Cavadia în doar câteva ore, voiam neapărat să o termin să aflu ce se va întâmpla cu personajele acelea pe care le-am compătimit încă de la început.


Despre Măștile fricii de Camelia Cavadia


Ema, Sofia și David au fost trei copii îngroziți de violențele tatălui, de cerințele exagerate și de lipsa iubirii din familia lor. Cei trei copii au crescut în teroare. Incertitudinea le mânca suflețelul, frica că oricând pot fi pedepsiți într-un mod brutal, fără motiv, le-a distrus copilăria. Așadar, nu avem cum să protestăm sau să ne dăm cu părerea despre Ema- cea care a recunoscut că înmormântarea tatălui lor a fost un motiv de bucurie.

Deși am fost tentată să o judec, de fiecare dată m-am oprit... eu nu am trecut prin ce a trecut ea, eu nu am trăit în iad, eu am avut o copilărie normală, deci nu pot să o înțeleg și nici nu am dreptul să o judec.

După ce tatăl lor a murit, Ema, Sofia și David au primit o parte din lucrurile ce le-au fost furate în toți acești ani. Spun „o parte”, deoarece inocența nu mai aveau cum să o recupereze, la fel și somnul liniștit lipsit de coșmaruri sau încrederea în oameni.

Cei trei s-au maturizat și au muncit să aibă o viață bună. Ema s-a căsătorit, dar tot nu a putut scăpa de demonii copilăriei și este într-o continuă luptă cu ei. David încearcă să își protejeze surorile și duce lucrul acesta la extreme. Sofia nu are încredere în bărbați și-i refuză pe toți potențialii parteneri pe care fratele ei vrea să i-i prezinte.

Cum vor ajunge cei trei frați? Vor avea vreodată o viață normală? Sau cel ce ar fi trebuit să îi protejeze, i-a distrus pentru totdeauna?

Chiar dacă este un roman extrem de dur și trist, recomand Măștile fricii de Camelia Cavadia!

Postare prezentată

Sub luna de șofran de Nicole C. Vosseler ; titlul original: Unter dem Safranmond

"SUB LUNA DE ȘOFRAN este un roman fermecător despre iubire, dorința de libertate si căutare a acesteia în lumi fascinate, despre pasiun...