ÎNAINTE DE PLOI de DINAH JEFFERIES. Recenzie

În 2018 am descoperit-o pe autoarea Dinah Jefferies, prin intermediul romanului Soția plantatorului de ceai - un roman deosebit pe care îl recomand de fiecare dată când am ocazia. Când a apărut ÎNAINTE DE PLOI, mi-am propus să o citesc cât mai repede, fiind atrasă de coperta frumoasă și de dorința de a mai citi ceva semnat de Dinah Jefferies. 


Dinah-jefferies-inainte-de-ploi



Acțiunea cărții Înainte de ploi are loc în India - Rajputana anului 1930. India era sub influența guvernului britanic, iar indienii aveau parte de tot felul de nedreptăți și de o sărăcie greu de imaginat.


Înainte de ploi - "Un amestec luxuriant și îmbătător de culoare și gusturi din India." 



Eliza se mută în India pentru a face fotografii. Ea a fost trimisă să surprindă viața indienilor așa cum era ea, cu bogățiile celor priviligeați și sărăcia oamenilor de rând.
Eliza a fost cazată la palat, alături de familia regală. Acolo îl cunoaște pe Jay, prințul indian. Jay avea să devină rege dacă fratele său murea.
Eliza a fost plăcut impresionată de Laxmi - mama regelui. Aceasta era o femeie puternică și deschisă la minte. Ea lupta împotriva unor obiceiuri care defavorizau femeile și încerca să țină lucrurile în ordine. Laxmi încerca să își însoare și al doilea fiu cu o prințesă eligibilă, dar Jay nici nu voia să audă. Jay era un tânăr atrăgător, hotărât și corect. El a studiat în Anglia, deci engleza lui era foarte bună și putea comunica fără probleme cu Eliza.


Înainte de ploi - când nimic nu e ceea ce pare


Viața la palat nu s-a dovedit așa de ușoară cum spera Eliza. Curând și-a dat seama că nu toată lumea privește cu ochi buni sosirea ei acolo și că este bănuită de spionaj. Nu era lăsată să își facă treaba așa cum dorea și la tot pasul se simțea urmărită. Faptul că și-a găsit cămăruța deschisă și obiectivul aparatului spart, i-a întărit bănuiala.

Jay s-a dovedit a fi singurul om de încredere de acolo. El o însoțea în multe locuri care trebuiau fotografiate, el îi arăta frumusețile acelei lumi și se cunoșteau tot mai bine. Atracția dintre ei nu a întârziat să apară, lucru dezaprobat atât de britanicii din jurul lor, cât și de cei de la palat.

Înainte de ploi este un roman interesant în care înflorește o frumoasă poveste de iubire, aparent imposibilă. Printre frumusețile și culorile Indiei, printre urâțenia politicii și a intereselor, Eliza și Jay cunosc pentru prima dată adevărata dragoste.  Dar oare vor reuși să o păstreze? Va învinge iubirea sau presiunea îndatoririlor față de țară?

Mi-a plăcut cartea și o recomand, deși consider că autoarea putea să facă din acest roman unul strălucit, nu doar un roman frumos de dragoste. Consider că nu a folosit tot potențialul poveștii și a personajelor create, că nu s-a folosit de toată puterea și influența lor și că a preferat ca lucrurile să aibă un parcurs simplu, fără a le da prea mare bătaie de cap personajelor principale.

Citind ÎNAINTE DE PLOI poți simți mirosul condimentelor, căldura sufocată și bucuria spontană a oamenilor simpli. Am citit cartea cu mare plăcere și le mulțumesc celor de la Libmag pentru exemplarul oferit!