ÎNAINTE SĂ TE CUNOSC de JOJO MOYES. Recenzie

Doameeee! Cât de mult mi-a plăcut cartea aceasta și ce mă bucur că, în sfârșit, am citit-o. Deși am cumpărat-o de când a apărut, tot am fugit de ea. Nu știu exact de ce. Poate pentru că tot auzisem cât e de tristă și de tulburătoare, sau pentru că deja îi știam finalul, datorită spoilerelor din online... Nu știu sigur de ce, dar nici nu mai contează. Important e că am citit-o și mi-a plăcut foarte mult.

jojo moyes


Înainte să te cunosc de Jojo Moyes - o carte tulburătoare


Lou este o tânără veselă. Ea locuiește cu părinții, sora și nepoțelul ei și are o relație de aproximativ șapte ani. Prietenul ei este pasionat de alergări și tot timpul și-l petrece antrenându-se. 

Lou a lucrat până de curând într-o cafenea, dar când proprietarul a horărât să închidă, ea a rămas fără muncă. Familia ei nu avea o situație financiară prea bună și fiecare bănuț conta, așadar, Lou nu își permitea să nu muncească, trebuia să se angajeze urgent.


Ce slujbă își poate lua o fată fără calificare profesională?


Constrânsă de situație, Lou se prezintă la interviul organizat de doamna Turner pentru a găsi o însoțitoare pentru fiul său de 35 de ani, Will. Acesta avusese un accident, iar acum nu își mai simțea corpul de la gât în jos. Will reușea să miște foarte puțin doar una din mâini și de aceea avea nevoie de cineva care să îl ajute în orice moment. Louisa a fost foarte mirată când a fost angajată, știind că nu avea experiență în acest domeniu și nici vreo calificare. Curând a aflat că pentru partea medicală, Will era deja ajutat de cineva și că ea trebuia să îl ajute cu celelalte lucruri și să îi ridice moralul. 

Will și Lou nu s-au înțeles de la început. Ea își ura slujba și ar fi vrut să aibă posibilitatea de a renunța, fără să își supere familia. Will era veșnic ostil și răutăcios. Îi distrugea orice încercare de a se apropia de el. Lucrurile au început să se schimbe când Will și-a dat seama că experiența de viață a Louisanei era limitată, că nu avea prea multe cunoștințe și că nu experimentase prea multe în cei 26 de ani ai săi, dar și când aceasta a început să îl înfrunte și să nu îl privească cu milă.


Merită să trăiești dacă nu ai viața pe care ți-o dorești?


Lou a auzit o discuție între doamna Turner și fiica acesteia. Acum știa că Will plănuia să se sinucidă asistat, peste șase luni. Louisa a fost cu adevărat șocată și a hotărât că nu poate lua parte la așa ceva. Chiar dacă știa că își va pune familia în dificultate, hotărî să demisioneze.  Totuși, insistențele surorii ei și soluția oferită de aceasta, o face pe Lou să se întoarcă la muncă și să prezinte membrilor familiei Turner planul său pentru a-l face pe Will să se răzgândească.  Lou trebuia să îl scoată cât mai mult din casă, să îi arate că încă poate să se simtă bine, că viața merită trăită. 

Deși chiar așa era, încă putea să se bucure de plăcerile vieții, Will nu voia să trăiască altfel decât o făcea înainte de accident. El a fost un tip activ, îi plăcea să călătorească și să încerce tot felul de lucruri, iar faptul că mai tot timpul risca să facă complicații care îl tot aduceau în spital, îi îngreuna misiunea Louisei.


Jojo Moyes și-a atătat și aici măiestria în crearea poveștilor unice de dragoste și în construirea personajelor ușor de îndrăgit. Am apreciat faptul că ne-a permis să vedem lucrurile și din perspectiva altor personaje, nu doar din a Louisanei.  Până să ajung la acele capitole, îmi formasem o părere greșită despre unele personaje. 


Recomand Înaine să te cunosc și abia aștept să citesc celelalte două volume.



Etichete: , ,