Sunetul cuvintelor de Amulya Malladi. Recenzie.

Am ales Sunetul cuvintelor de Amulya Malladi , impresionată de frumoasa copertă. Femeia mi-a transmis atât supunere, cât și încredere, așadar, am intrat pe Editura Corint și acum să vorbesc despre ea.

despre imigranți



Sunetul cuvintelor pune accent pe adaptarea imigranților într-o nouă societate, pe modul în care sunt priviți de locuitorii acelei țări, dar și pe modul în care ei percep ocupanții tării gazdă. Deasemenea, Sunetul cuvintelor, atrage atenția asupra faptului că imigranții sunt diferiți, că nu e bine să generalizăm, că și ei, la fel ca orice nație, au oameni ce le fac țara de rușine, dar și oameni care le fac cinste. Poate că nu ar fi rău să nu mai punem etichete și să dăm o șansă fiecărui individ în parte.

În Danemarca, imigranții erau priviți ca niște intruși ce stăteau pe banii statului. La fel era considerată și Raihana, care de curând a ajuns să locuiască cu familia vărului ei, În Danemarca. Soțul ei a fost capturat de talibani, iar Raihana purta această mare tristețe în suflet.


Sunetul cuvintelor - despre prejudecăți


Așa cum îi cerea statul danez, Raihana ți-a început cursurile pentru a învăța limba. Deși limba era foarte grea, Raihana prindea ușor și se descurca tot mai bine. Acolo a cunoscut-o pe Christina, profesoara de limba daneză, care a îndrăgit-o foarte mult și și-a dorit să o ajute. Așadar, atunci când Raihana trebuia să înceapă să lucreze pe timpul cursurilor (praktik) - alt lucru cerut de stat pentru a beneficia de ajutor, Christina i-a făcut o ofertă. Raihana trebuia să meargă de trei ori pe săptămână acasă la un danez apicultor, văduv, pentru a-l ajuta. Chiar dacă ceilalți afgani s-au împotrivit, Raihanei i se părea de vis să lucreze cu albinele. Fiind într-o țară liberă, a luat singură decizia și a început să lucreze pentru Gunnar, chiar dacă era privită cu ochi răi de cei din jur. Gând rău îi purtau și danezii lui Gunnar. Multora li se părea de neimaginat să primești profitorii afgani în casă. Prejudecățile îi loveau din toate părțile, dar cel mai tare a rănit-o faptul că violența era peste tot în lume, chiar și în Danemarca, unde ea se simțise în siguranță. Chiar nu putea fi în siguranță niciunde? Oare violența o urmărea PENTRU CĂ ERA AFGANĂ?


Sunetul cuvintelor - despre drama imigranților


Deși nu am avut contact direct cu ororile prin care personajele au fost nevoite să treacă, așa cum s-a întâmplat în Arsă de vie de exemplu, prin amintirile și scurtele istorisiri ale afganilor, am putut zări chinurile prin care au trecut atâția oameni în acele locuri.

 Raihana și ai săi meritau liniște și fericire. Dar oare vor avea parte de ele în Danemarca sau răutățile lumii îi vor ajunge și acolo?

Etichete: , , , ,