vineri, 2 februarie 2018

Povestiri SF

Despre Povestiri SF s-a tot discutat în ultima vreme și cum eu nu sunt de acord cu expresia „Curiozitatea a omorât pisica”, am ales să citesc acest volum și să îmi dau cu părereaLa fel ca și mine, interacționați în mediul online cu unii autori, poate le-ați citit cărțile și ați fost tentați să aflați mai multe despre acest volum de Povestiri SF, mai ales știind că au ieșit câștigătoare la concursul de proză SF organizat de Editura Berg.

O parte din voi știți că SF-ul nu e genul meu de lectură zilnică, așadar, vă voi spune ce mi-a plăcut sau ce nu mi-a plăcut, fără a intra în detalii tehnice.
Avem șase povestiri SF și voi vorbi despre fiecare în parte:

Decantorul de amintiri- Livia Furia


Livia Furia nu îmi e total străină. Anul trecut am citit Hotarul- părerea mea aici. Am fost foarte încântată și abia așteptam să mai citesc și altceva scris de ea. Încă intenționez, nu m-am sucit prea tare, chiar dacă Decantorul de amintiri nu m-a atras prea mult. Personajele mi s-au părut puțin forțate, ceva nu era natural la ele... înțelegeți ce vreau să spun? Povestea are o idee atrăgătoare, dar autoarea nu a reușit să o dezvolte suficient încât să mă captiveze.

Al treilea solstițiu- Sandra Coroian


Nici Sandra Coroian nu îmi e total străină. Am citit I.R.En- părerea mea aici- și mi-a plăcut foarte mult.
Al treilea solstițiu a început bine, dar și-a pierdut din farmec pe parcurs. Atitudinea lui Ayal față de cea care ar fi trebuit să îl ucidă mi s-a părut total lipsită de logică. De asemenea, nu doar o dată am fost nevoită să recitesc unele pasaje ca să caut logica. Nu spun că nu e, doar că eu nu am găsit-o.


5000. Echipa Resistance- Iulia Volintiru


Iulia a fost o surpriză. Am interacționat cu ea pe grupurile de lectură, dar nu știam că îi place să scrie. 
5000. Echipa Resistance, ar fi pe locul trei, dacă ar fi să le clasific. A început surprinzător de bine, am fost captivată. Nu mi-a plăcut faptul că regulile erau doar pe hârtie. Adică, într-o astfel de organizație, nu cred că s-ar fi permis așa ceva. De asemenea, încrederea în UNU nu mi s-a părut justificată, iar finalul a tras mult în jos povestea.


Soț și soție- Allex Trușcă

Nebunul Alb m-a ajutat să mă acomodez cu stilul lui Trușcă- părerea mea aici.
Când am ajuns la Soț și soție de Allex Trușcă, recunosc că îmi era frică să încep să o citesc. Așteptările  mari nu ne fac bine întotdeauna, dar de data aceasta, nu am fost dezamăgită. 
Povestea dintre Primsyl și Ladisse mi s-a părut foarte romantică (știu că vă place asta, doamnelor). Dar ca orice cuplu, sunt nevoiți să treacă prin anumite nedreptăți. Ce nu mi-a plăcut, a fost faptul că armata lui Korr a rămas puțin în „aer” după acea bătălie. După ce o să citiți, veți înțelege la ce mă refer. Finalul a fost partea mea preferată, mi-a lăsat un zâmbet pe buze și ideea că Allex Trușcă, dacă și-ar dori, ar putea fi următorul Sparks. ;))


Salis- Zia Tyvis


De Zia Tyvis nu am auzit niciodată, dar sper să mai publice cât de curând. Sunt sigură ce este autor debutant, se simt unele stângăcii în Salis. Mi-a plăcut foarte mult ideea abordată, deși consider că trebuia să insiste puțin mai mult pe modul în care Nohuie a ajutat-o pe Mida să ajungă la Zadur. Finalul mi-a plăcut foarte mult, lăsând o urmă de speranță în mintea noastră, a cititorilor.


Nex- Star Daughter - Aura Raluca Bărboi


Aici nu am prea multe de zis. Rog autoarea să mă ierte, dar nu am înțeles nimic din Nex- Star Daughter. SF-ul nu e genul meu de lectură zilnică și probabil de aceea am avut această problemă.


Povestiri SF se găsește pe site-ul editurii Berg.

35 de comentarii:

 1. Felicitari pentru recenzia sincera si bine argumentata!

  RăspundețiȘtergere
 2. Felicitări pentru recenzie! <3 Chiar eram curioasă...Îmi place sinceritatea ta. Nu prea citesc Sf în general, dar parcă i-aș da o șansă acestui volum...

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitari pentru recenzie. Ma bucur ca ai fost sincera. Pe mine nu m-a tentat cartea.

  RăspundețiȘtergere
 4. sa-mi dai mie SF. Stii cum e SF-ul pt mine? Cum e si codul fiscal. Il citesc ca sa nu zic ca nu l-am citit, dar nu pricep nimic si nici nu-mi place.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu stiu daca mi-ar placea sa citesc o asemenea lectura... dar niciodata sa nu spui niciodata! :D

  RăspundețiȘtergere
 6. Super recenzie! Multumim pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu e chiar genul meu dar niciodata nu se stie.

  RăspundețiȘtergere
 8. SF-ul nu e deloc genul meu dar mi-am propus ca anul acesta sa fiu mai deschisa si sa citesc mai mult, ba chiar sa ies din sfera mea de confort. Nu am auzit de povestirile astea dar cred ca merg pentru o introducere in gen.

  RăspundețiȘtergere
 9. Mie imi place SF-ul ala care duce mai mult spre supranatural! :D

  RăspundețiȘtergere
 10. Cred că e momentul să încerc și eu să citesc o carte SF, poate mă prinde.

  RăspundețiȘtergere
 11. Eu carti SF nu prea citesc, insa o sa-i recomand iubitului care este mai pasionat de astfel de carti.Multumim pentru prezentare!

  RăspundețiȘtergere
 12. Interesant! Si eu o stiu pe Iulia de pe grupurile de lectura dar nu stiam ca e si scriitoare.

  RăspundețiȘtergere
 13. Nu pot sa spun ca sunt o fana a povestilor SF dar nici nu spun ca nu o sa le citesc niciodata.

  RăspundețiȘtergere
 14. Nu prea imi plac mie S.F , dar oricum multumim de recenzie.

  RăspundețiȘtergere
 15. Mie imi plac SF-urile, dar nu am citit inca nicio carte pe o astfel de nisa. Doar am urmarit filme din zona SF. Ar fi interesant sa vad cum e abordata o astfel de poveste intr-o carte.

  RăspundețiȘtergere
 16. Cred ca sunt putini cei pasionati de carti SF, dar am sentimentul ca daca citesti o data o singura carte de acest gen te prinde stilul si nu vrei sa-l mai lasi.

  RăspundețiȘtergere
 17. Nu ma prapadesc dupa SF, dar sprijin autorii romani, asa ca voi citi acrtea.

  RăspundețiȘtergere
 18. Din pacate cartile SF n-au fost niciodata o atractie pentru mine. Foarte rar s-a intamplat sa gasesc cate una care m-a purtat usor spre aceasta latura

  RăspundețiȘtergere

Spune-mi părerea ta:)

Postare prezentată

Sub luna de șofran de Nicole C. Vosseler ; titlul original: Unter dem Safranmond

"SUB LUNA DE ȘOFRAN este un roman fermecător despre iubire, dorința de libertate si căutare a acesteia în lumi fascinate, despre pasiun...