vineri, 16 februarie 2018

CÂND VINA NE DESPARTE de LIANE MORIARTY recenzie

Liane Moriarty


După ce am citit Am uitat să fim fericiți de Liane Moriarty, mi-am propus să mai citesc și alte cărți scrise de ea. De ce? Pentru că mi-am dat seama că Liane Moriarty nu crează povești, ea doar le etalează pe cele deja existente... poveștile reale din jurul nostru. Povestea unui necunoscut, povestea vecinului sau chiar povestea noastră. Am primit de la Libmag, Când vina ne desparte și am savurat-o așa cum merită. Încă nu aș putea să spun care din cele două cărți scrise de Liane Moriarty, pe care le-am citit, mi-a plăcut mai mult, încă mă gândesc la asta. Dar ce pot să vă spun este că, deși sunt total diferite, amândouă ne predau lecții valoroase, lecții de la care nimeni nu ar trebui să chiulească.


Când vina ne desparte - despre cum să fii un om mai bun


Clementine și Erika se cunosc încă din copilărie. Practic au crescut împreună, deoarece mama lui Clementine a încercat să îi ofere Erikăi ceva ce nu avea acasă: liniște, mese gătite, igienă sau viață de familie. Clementine nu era tocmai fericită de prietenia aceasta cu cea mai murdară și ciudată fetiță de la școală, dar pentru a nu-și dezamăgi mama, își dădea toată silința.

Erika a crescut într-un mediu care i-a afectat dezvoltarea și a ajuns un adult cu destul de multe probleme. Soțul ei, Oliver, este un bărbat foarte bun și ei aveau în comun o copilărie nefericită.
Clementine s-a căsătorit cu Sam. Cei doi aveau o viață frumoasă alături de fiicele lor. 
Chiar și după atâta timp, Clementine și Erika țineau legătura și se vizitau regulat, dar sentimentele lor erau aceleași ca și în copilărie: Clementine o tolera pe Erika, iar Erika... nu prea poți să-ți dai seama din prima ce gândea aceasta, dar cu siguranță era recunoscătoare.


Când vina ne desparte - despre prietenii, relații sau căsnicii


Tiffany și Vid erau vecinii Erikăi și ai lui Oliver. Vid era un om sociabil și îi plăcea ca tot timpul să aibă musafiri. Tiffany îl iubea și îi permitea să se simtă bine, chiar dacă ea ar fi preferat, uneori, să aibă casa goală.

Vid a invitat celelalte două cupluri la un grătar, chiar dacă pe Sam și pe Clementine nu îi cunoștea prea bine. Grătarul a început cum nu se mai poate mai bine, pe ritm de muzică și mirosuri apetisante. Copiii se jucau împreună, Tiffany, Vid, Sam și Clementine se simțeau tot mai bine împreună, iar Oliver și Erika încercau să ia și ei parte la distracție, în modul lor reținut.


Când vina ne desparte - despre vinovăție 


Totuși ceva s-a întâmplat la acel grătar. Cele două prietene își vorbesc diferit, vecinii se ocolesc, Dakota a devenit un copil trist, iar între Clementine și Sam s-a căscat o prăpasite uriașă. 

Misterul lucrurilor ce s-au petrecut în acea zi, m-a urmărit până spre sfârșitul cărții. Îmi doream să nu o mai închid, să aflu ce s-a întâmplat în ziua grătarului. Ce lucru le-a putut da viețile peste cap? Trebuie să fi fost ceva oribil, nu? Sau poate doar ceva banal care să fi declanșat atâtea reacții? Căci doar ”Viața este un șir de consecințe”...

Eu am aflat și ma declar mulțumită de Când vina ne desparte de Liane Moriarty, iar pe voi vă invit să aflați singuri ce s-a întâmplat în ziua grătarului.

19 comentarii:

 1. Mi-ai starnit curiozitatea cu recenzia ta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Deci,chiar m-ai făcut curioasă!!!
  Chiar mi-ar plăcea să citesc cartea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Îmi place prezentarea ta. O sa intru pe Libmag sa o caut.

  RăspundețiȘtergere
 4. Abia aștept să o citesc și eu!

  RăspundețiȘtergere
 5. Apreciez efortul, desi devine greu de citit datorita faptului ca e prea descriptiv. Contine prea putine verbe de actiune, si totul "este, era, s-a intamplat".
  O scriere mai atenta, mai la tinta, si mai putin repetitiva ar aduce mai mult impact.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Greu de citit nu are cum să devină datorită a ceva, ci din cauza. Datorită se folosește atunci când vorbim despre ceva pozitiv, altfel, dacă ne referim la ceva negativ, este din cauza... Recomand o mai atentă folosire a limbii române!

   Ștergere
 6. Felicitări pentru recenzia minunată! 💚 Nu am citit nimic scris de această autoare, dar mi-ai stârnit curiozitatea.

  RăspundețiȘtergere
 7. Felicitări! Dar .... puteai da niste indicii despre ce s-a intamplat in ziua gratarului...curiozitatea este maxima! Daca ar avea coperta albastra😁, as citit-o imediat!

  RăspundețiȘtergere

Spune-mi părerea ta:)

Postare prezentată

Sub luna de șofran de Nicole C. Vosseler ; titlul original: Unter dem Safranmond

"SUB LUNA DE ȘOFRAN este un roman fermecător despre iubire, dorința de libertate si căutare a acesteia în lumi fascinate, despre pasiun...