ARSĂ DE VIE - SUAD recenzie


Dacă vreți să citiți cărți de groază... Nu vi-l recomand pe King, deși face si el o treaba bună. Vă recomand cărțile document scrise de femeile ce au reușit să scape din iad. O astfel de carte este ARSĂ DE VIE - SUAD. Pur și simplu nu am putut citi cartea fără întreruperi, nu am putut-o citi fără ca lacrimile să îmi înțepe ochii sau fără ca inima să mi se umple de ură împotriva acelor bărbați care își terorizează în asa un hal,  propria familie.

În această carte-document este vorba despre modul în care supraviețuiesc femeile în locurile în care se aplică legea bărbaților și unde "crima de onoare" este o normalitate. Când se aplică această pedeapsă? Când un vecin dă zvonul că femeia în cauză s-a uitat spre un bărbat, că i-a vorbit sau se presupunea că ar avea întâlniri pe ascuns. Cine lua decizia acestei crime? Părinții, dacă vă vine să credeți. Pe mine acest amănunt m-a șocat de-a dreptul.

Dacă noi ne gândim că ne-ar plăcea să avem o fată, să îi facem codițe sau să o îmbrăcăm în tot felul de rochițe, pentru acei oameni este un blestem și sunt în stare de orice pentru a scăpa de această povară. Suad ne povestește în cartea ei că nu doar o dată și-a văzut mama cum își sufoca pruncii nou-născuți și că a trăit cu groaza că părinții o pot omorî oricând doresc.

Dacă vărsa un strop de lapte, o linguriță de zahăr sau o prindea odihnindu-se puțin, lua o bătaie soră cu moartea... De ce? Pentru că era femeie și nu valora nici cât o vită! În partea aceea a Cisiordaniei, rar călca poliția și dacă se întâmpla acest lucru, când era vorba de o crimă de onoare, închideau ochii.

Suad povestește modul în care era chinuită și maltratată, dar și faptul că până și femeilor li se părea normal, ele nu vedeau și nu știau că există o altfel de viață.

Prin câte a trecut Suad, cum a ajuns să locuiască în Europa și cum este viața ei în prezent, vă invit pe voi să aflați citind cartea.

Deși a fost o lectură dificilă, mă bucur mult că am citit-o! După o astfel de carte, nu mai poți privi lumea cu aceeași ochi.
 
Mulțumesc mult fetei ce m-a provocat să o citesc! 

Etichete: , , , , ,