SEPTEMBRIE ÎN SHIRAZ de DALIA SOFER recenzie



M-am tot gândit ce face cartea aceasta specială și am ajuns la concluzia că experiența autoarei în Iran oferă o originalitate cărții,consider că emoțiile au fost foarte bine transmise și acest lucru se datorează faptului că mare parte au fost reale!

Deși nu e genul de carte ce te ține în priză prin acțiunea ei sau prin suspansul creat, nu o poți lăsa din mână. Ești acolo cu ei, te înfurii pentru nedreptățile acelea și cugeți asupra unor subiecte scoase în evidență prin suferința acelor oameni.

 Deși acțiunea se învârte în jurul familiei Amin, poți simți durerea unei întregi națiuni. Isaac Amin este arestat pe nedrept... sau poate pentru modul în care a trăit înaintea revoluției din Iran. După cum ziceam, degeaba! Par furioasă? Păi sunt! Mi se pare absurd ca un om ce a muncit cinstit pentru a ajunge cineva, pentru a putea oferi familiei ceva mai bun, o viață liniștită sau vacanțe, să fie judecat, umilit și înjosit! 

Amin a fost nevoit să suporte chinuri groaznice, alături de alți deținuți, să se supună și să accepte felul în care gardienii se comportau cu ei. Partea pe care Isaac a ieșit câștigat, a fost cea în care și-a dat seama care sunt adevăratele comori. A început să regrete toate serbările sau cinele de la care a lipsit, a început să îi pară rău pentru fiecare seară în care și-a ignorat soția. Acum nu i-a mai mai rămas nimic, doar speranța că într-o zi va avea ocazia să se revanșeze de cei dragi, doar gândul că îi va revedea cândva.

Soția lui a trecut prin propriile transformări, a fost nevoită să treacă brusc de la viața tihnită și organizată, la o viață plină de incertitudine și aparent fără sfârșit fericit.

Fiul lui Isaac s-a mutat la New York pentru a studia. Cum era de așteptat, faptul că Isaac a fost arestat îl afectează și pe el. Pe lângă tristețea firească, faptul că nu mai era sprijinit financiar l-a adus într-o stare neașteptată. El nu era obișnuit cu lipsa mâncării sau să fie dator celor din jur. Ce va face Parviz? Va supravețui sau se va da bătut?

O simpatie aparte mi-a stârnit Shirin- fiica lui Isaac. Deși era doar un copil ce trebuia să se bucure de tot ceea ce face o copilărie fericită, ea este nevoită să ducă dorul tatălui ei, să vadă cum toate obiceiurile familiei se destramă sub ochii ei, să adoarmă fără siguranța că a doua zi își va mai vedea mama. Ea a demonstrat că dragostea pentru aproapele tău și dorința ca acesta să nu treacă prin momentele ce te-au sfâșiat pe tine, poate fi simțită indiferent de vârstă și e mai puternică decât teama urmărilor. Shirin a început să fure din dosarele celor ce vor fi anchetați, din casa prietenei ei, cu gândul că salvează un om de închisoare, o fiică de dorul ce ar trebui să i-l poarte tatălui ei. Dar era conștientă și de ceea ce s-ar întâmpla dacă cineva ar afla ce făcea ea... o povară mult prea mare pentru un copil!

Cum se sfârșește povestea familiei Amin și cum îi transformă aceste întâmlpări, aflați citind Septembrie în Shiraz.

Mulțumesc, Oana! Mă bucur că am avut ocazia să citesc această carte!

Etichete: , , ,