ULTIMA SCRISOARE DE DRAGOSTE de JOJO MOYES recenzie



Am primit această carte ca provocare într-un grup drag mie și mă bucur mult că în sfârșit am citit-o. Am cumpărat cartea anul trecut cândva, dar nu îmi dau seama de ce am amânat-o atât de mult timp... știu că multora dintre voi v-a trecut acum prin cap ideea că "nu noi alegem cartea, ea ne alege pe noi" și poate că așa e! Poate dacă aș fi citit-o atunci când am cumpărat-o, multe aspecte ar fi rămas neînțelese sau neacceptate, dar acum mi-am dat toată silința să las deoparte ideile preconcepute și să înțeleg ce vrea să ne transmită autoarea, defapt! Știu că am cam bătut câmpii( cine a citit cartea probabil mă înțelege), dar o să încep să vă spun despre ce e vorba în ULTIMA SCRISOARE DE DRAGOSTE înainte să închideți pagina 😜. 

Când am postat în grupul Prefață de carte și Porția de citit  că încep să citesc această carte, din fericire am primit câteva păreri despre modul în care este scrisă și am fost atenționată că trebuie să acord multă atenție că să nu pierd firul poveștii. Recunosc că am fost destul de aproape să mă întreb unde sunt, de unde au apărut personajele acestea și unde-mi sunt cele cunoscute? Așadar, vă mulțumesc mult pentru activitatea din grup, discuțiile acelea chiar ajută cititorii! Mda... știu că iar am bătut câmpii 😂. Să ne întoarcem la carte:

ÎN ULTIMA SCRISOARE DE DRAGOSTE, avem parte de două povești de viață, două povești la distanță de patruzeci de ani, dar care au la bază aceleași probleme: iubirea interzisă, dragostea renegată de societate, relația ce distruge mai multe vieți... într-un cuvânt, adulterul.

Jennifer este o soție model, o femeie ce atrage privirile, atenția bărbaților și invidia femeilor. Ea este căsătorită cu Larry- un bărbat de succes ce îi oferă orice, cerând în schimb să fie nevasta perfectă, să se ocupe doar de treburile ce implică acest lucru, să nu își bată capul cu nimic altceva. Jennifer a suferit un accident de mașină, iar acum este prinsă în acea viață de care se simte străină, nu reușește să își aducă aminte nimic, iar cel mai oribil este că toți cei din jur îi cer să fie ca înainte, evitând să îi spună dacă era fericită înainte, sau cum a ajuns în acea stare. A fost extrem de interesant să o urmăresc cum încearcă să se acomodeze cu viața ei și cu pretențiile ce i se impuneau. 

Totul a devenit și mai exasperant pentru Jennifer cand a găsit o scrisoare de dragoste. În încercarea de a descoperi cine era "B" și din dorința de a se simți iubită, a depășit limita ce i-o impunea statutul ei, aducând inevitabil o reacție din partea lui Larry. Cine este acest "B"? Merită sacrificiul făcut de Jennifer? Cât de înțelegător poate fi Larry și cum este viața ce și-o alege Jennifer? 

Cealaltă femeie a cărei poveste este expusă în carte, se numește Ellie. Ea lucrează la un ziar și pare foarte încântată de acest lucru. În viața personală lucrurile sunt ceva mai complicate deoarece Ellie are o relație cu un bărbat căsătorit.  Deși se consolează cu ideea că are parte de o poveste de iubire deosebită, nemulțumirile și așteptările îi rod sufletul. Aceste probleme se răsfrâng la un moment dat asupra carierei, deoarece mintea îi stă doar la bărbatul iubit. 

Drumurile celor două femei se întâlnesc atunci când Ellie găsește în biblioteca ziarului o scrisoare de dragoste semnată cu "B" datată în urmă cu patruzeci de ani.  Ellie a fost extrem de impresionantă de acea scrisoare și și-a propus să afle cat mai multe despre acea poveste ce semăna atât de mult cu a sa.

Cât de importantă este iubirea? Putem "călca peste cadavre" pentru a ne simți iubiți? Avem dreptul să ne clădim fericirea pe nefericirea altcuiva? Ajung persoanele ce înșală să regrete vreodată cu adevărat? Acestea sunt doar câteva din ideile ce mi-au ocupat mintea în ultimile două zile și sunt mulțumită de concluziile ce le-am tras.

E prima carte scrisă de Jojo Moyes pe care am citit-o, dar cu siguranță nu va fi ultima!
Mulțumesc, Magic and books, pentru provocare!

Etichete: , , , ,