ABSOLUT TOT DE Nicola Yoon - recenzie

Nu a fost nevoie de prea multe ca să mă convingă să cumpăr această carte... coperta și cuvintele frumoase spuse despre ea pe grupurile dedicate lecturii, nu mi-au dat altă alternativă. Nu regret deloc că am cumpărat-o, mi-a plăcut enorm de mult să redescopăr, alături de Maddy, lucruri ce sunt pentru noi banale, prin ea am reușit să le observ adevărata frumusețe și acum să le ofer mai multă atenție, să mă bucur de ele.



Maddy este o tânără de optsprezece ani ce suferă de o boală rară și necruțătoare. Maddy locuiește într-o casă echipată în așa fel încât niciun microb să nu intre, aerul este filtrat și singurele persoane care intră în contact fizic cu ea, sunt mama ei și asistenta, Carla. Maddy își înțelege boala, e conștientă că orice corp străin o poate ucide. 

Deși este izolată de lumea exterioară și monitorizată din două în două ore, Maddy încearcă să își ocupe timpul într-un mod util și cât se poate de plăcut: citește mult, urmărește filme, joacă diferite jocui cu mama ei, ține legătura cu diferiți oameni pe internet și studiază- tot prin intermediul internetului și a profesorilor personali. Deasemenea, încearcă să nu își dorească mai mult decât știe că va putea vreodată primi, astfel ferindu-se de dezamăgiri și suferință. 

Relația dintre ea și mama ei este una foarte bună, își petrec mult timp împreună și se simt bine una în compania celeilalte. Tatăl lui Maddy și fratele ei au murit într-un accident cand aceasta era doar un bebeluș, așadar, se aveau doar una pe cealaltă.

Viața lui Maddy intră pe un alt făgaș când în casa de alături se mută o nouă familie, dar cel ce i-a atras atenția a fost Olly- un adolescent de vârsta ei ce o atrăgea prin fizicul plăcut și comportamentul lui. Curând observăm că familia lui nu era deloc perfectă și Olly nu era prea încântat de lucrurile ce se petreceau acolo.

"Poate că nu putem prezice viitorul, dar putem prezice câte ceva. De exemplu, Maddy e sigură că se va îndrăgosti de Olly. Aproape sigur va fi un dezastru."

Cei doi adolescenți s-au plăcut de la prima vedere și au început să vorbească on-line, să se cunoască și inevitabil, să se îndrăgostească.

Acum Maddy nu se mai mulțumea cu ce avea, dorea mai mult, vroia sa-l cunoască personal, să vorbească față în față... așa că a apelat la Carla, asistenta ei ce o iubea nespus și era de părere că uneori trebuie să îți asumi unele riscuri pentru a fi fericit. Carla a acceptat să îi ajute pe cei doi să se vadă pe furiș, atât timp cât respectau regulile... Olly trecea printr-o dezinfectare totală, trebuia să stea cât mai departe de ea și mai ales fără atingeri.

Întâlnirea dintre cei doi a fost cumva... magică, cel puțin, ei așa au simțit-o, dar acum Maddy își dorea și mai mult... un "mai mult" ce ei îi va aduce moartea. Cum va decurge povestea lor? O să vă facă plăcere să aflați singuri, căci eu nu mai spun nici un  cuvințel.

Această carte mi-a adus lacrimi în ochi- e imposibil să rămâi pasiv la dorința unui copil de a se bucura de lucruri aparent banale pentru noi,cei sănătoși- dar mi-a smuls și mai muuulte zâmbete, iar fluturașii specifici adolescenței, au zburat nestingheriți în jurul meu pe tot parcursul lecturii.

Recomand cu încredere această carte și îi ofer 5 steluțe pe Goodreads!

Etichete: , , ,