SENILITATE de Italo Svevo

 Răsfoind noutățile Editurii ALL, am dat de cartea aceasta și am fost vrăjită de frumusețea coperții. Nu am mai stat pe gânduri, mi-am zis ca trebuie neapărat să o citesc, să văd  ce minunății sunt ascunse sub acea copertă superbă. Să știți că nu m-a dezamăgit, dar nici nu am spus wow la final. Am găsit o poveste de viață, povestea unui om pus în situația de a hotărî care lucruri sunt mai importante pentru el, am dat peste o dramă în mijlocul căreia puteam fi oricare dintre noi...


Emilio Brentani este un funcționar la o societate de asigurări. El are un trecut literar, a fost cândva o speranță, un tânăr autor ce promitea multe.
Acum, ajuns la treizeci și  cinci de ani, viața lui nu era deloc palpitantă, el locuia alături de sora sa ce a rămas și ea necăsătorită. Acesta mai avea și un prieten ce se simțea superior și astfel, Brentani nu se chinuia deloc să-și depășească condiția. Da, la genul ăla de prieten mă refer, cel ce stă mereu în jurul nostru, cel ce nu acceptă ca părerea lui să nu fie cea corectă... toți avem cel puțin unul în jur, știu!

Emilio Brentani nu a dat niciodată prea multă atenție femeilor, folosind-o pe sora lui pe post de scuză. Lucrurile s-au schimbat când a cunoscut-o pe Angiolina, o tânără frumoasă și disponibilă, ce l-a făcut să-și schimbe prioritățile. Acum Brentani se concentra pe noua lui prietenă, economiile lui erau cheltuite în alte scopuri, discuțiile cu sora lui nu mai erau ca înainte, atenția lui mergea acum doar într-o singură direcție: Angiolina! 

Amalia, sora lui Emilio, a fost extrem de supărată și deja o ura pe Angiolina, deși  nu o cunoștea. Acum toată  mângâierea ce o simțea în compania fratelui ei, a dispărut și asta doar din cauza acelei Angiolina.

Ajunși în punctul acesta, nu putem decât să spunem că Brentani se comportă ca orice alt îndrăgostit, dar viața lui intră pe un alt făgaș și acesta este nevoit să facă cunoștință și cu drama.

Va reuși Emilio Brentani să depășească acest episod? Va face alegerile corecte și vă reuși să se bucure în continuare de viață? 

Vreau să mulțumesc Editurii ALL pentru exemplarul oferit pentru recenzie și pe voi vă invit să faceți cunoștință cu Emilio Brentani, cumpărând Senilitate de Italo Svevo  de aici.

Etichete: , , , ,