Să o cunoaștem mai bine pe Raluca Andreea Chiper

Cine nu a auzit de cartea  ÎNTRE PĂMÂNT ȘI APĂ? O carte extrem de apreciată, apărută în iulie 2016 la Editura Quantum Publishers. Am avut ocazia să o cunosc mai bine pe Raluca Andreea Chiper, deoarece a fost de acord să răspundă intrebărilor mele:




1. Descrie-te într-un cuvânt!
Visătoare? Sau copilăroasă?Poate nerăbdătoare... Ori curioasă. Câteodată perfecţionistă, dar asta numai câteodată. Cam greu să mă descriu într-un cuvânt când fiinţa mea este alcătuită dintr-un tumult de senzaţii şi sentimente. Ca oricare altă persoană, de altfel.

2. Ce voiai să te faci când vei crește mare?
Una dintre meseriile care au rămas încă neschimbate, este cea de fermier. Dar nu orice fermier, ci unul care să se ocupe numai cu cai. Îmi imaginez o herghelie întreagă, alergând în libertate, sănătoasă şi fericită.

3. Calități....cum le pui în evidență?
Calităţi... Întotdeauna am fost preocupată de aspectul acesta. Niciodată nu este prea târziu sau prea mult ca să mai adaugi o calitate pe lista celor care le ai deja. Nu aş vrea să enumăr, mai bine las lumea să le vadă şi să le aprecieze.

4. Defecte...le ascunzi sau te ascunzi după ele?
Întotdeauna acolo unde există calităţi, există şi defecte. De obicei le ascund, vreau să fiu cât mai bună din toate punctele de vedere, doar că nu îmi iase. Vor ele să fie descoperite neapărat.

5. Exercițiu de imaginație: ce ai face într-o lume fără cărți?
Se poate şi aşa ceva? Sper că nu. Şi dacă totuşi, s-ar putea, atunci aş desena. Mai multe imagini la un loc formează o poveste, indiferent că sunt desenate pe un zid, pe asfalt, pe nisipul plajelor.

6. Cine te-a format, ca sa devii omul de azi?
Sunt multe lucruri care intervin, de unele ne dăm seama, de altele nu. Fiecare persoană din viaţa mea adaugă ceva nou fiinţei mele, aşa că e foarte greu să menţionez o persoană anume.

7. Cine este cel mai mare fan al tău?
Doamne! Dacă aş şti cu adevărat lucrul acesta, aş fi cea mai fericită. Oricum, pentru mine toţi fanii mei, inclusiv membrii familiei, ocupă acelaşi loc în clasament, deci toţi sunt importanţi şi "mari".

8. Ce carte crezi că ar trebui să se studieze obligatoriu în școli?
Eu zic că tot ce este inclus până acum este important şi obligatoriu. Fiecare operă literară din şcoli are ceva anume, ceva unic. Pe lista cărţilor care se studiază la şcoală aş mai adăuga multe altele, dar asta ar însemna să încarc materia. Poate că în loc de mai multe cărţi ale aceluiaşi autor, ar trebui să se introducă doar câte una, făcând loc astfel mai multor autori. Iar cei contemporani, să nu se preocupe, cândva le va veni şi lor rândul să devină clasici şi să umple programa şcolii.

9. În loc de "la revedere".
Frumos interviu, nu-i aşa? Aceasta este una dintre modalităţile de comunicare dintre autor şi cititor, e un fel de a dovedi importanţa şi respectul faţă de cei care semnează cărţi şi nu numai. Viaţa noastră de scriitor e în mâinile voastre şi durează atâta cât îi permiteţi voi. Din partea noastră, un MULŢUMESC din suflet!



Mulțumesc pentru frumoasele răspunsuri ce ne-au dat ocazia să cunoaștem o părticică din tine.

Pe Raluca Andreea Chiper o găsiți pe site-ul editurii Quantum Publishers, adică aici. 

Etichete: , ,