În umbra eșafodului/ Scapegallows - Carol Birch




   Trebuie să vă spun că până când nu am citit descrierea acestei cărți, eu nu știam de Margaret Catchpole. Mi-am făcut mai întâi lecțiile, am făcut cercetări, am citit și am descoperit câte ceva despre temerara Margaret, lucruri pe care aș vrea să le împart cu voi.    


                          

  Margaret Catchpole( 14 Martie 1762 - 13 Mai 1819), s-a născut în Suffolk și a murit în South Wales, Australia. A revoluționat lumea în care a trăit prin faptele ei, mare parte săvârșite în goana calului, a sfidat curtea cu juri care o judeca pentru actele ei, a evadat din închisoarea unde era reținută și a trăit mereu la limita legalității, în umbra eșafodului. 







NUME: ÎN UMBRA EȘAFODULUI 
TITLU ENGLEZĂ: SCAPEGALLOWS
AUTOR: CAROL BIRCH
AN APARIȚIE: 2016
NUMĂR PAGINI:441
TRADUCERE: OVIDIU- GHEORGE RUȚA



Desi autoarea s - a inspirat din evenimente  reale si a si păstrat unele dintre ele, cartea este o ficţiune, o viziune a autoarei despre viaţa legendarei Margaret.
 
 SUFFOLK, 1768



Margaret Catchpole avea numai șase ani când a asistat pentru prima oara la o execuție. Era curioasă să vadă ce se întâmplă, voia să înțeleagă de ce se aduna atâta lume pentru a privi moartea în ochi. Nu înțelegea mare lucru pe atunci, știa doar că nu trebuia să privească momentul spânzurării și că mama lor nu trebuia să afle că ei, frații ei și frații Cracknell, văzuseră oribila execuție. Pe vremea aceea, Margaret habar nu avea că însăși viața ei o va purta atât de aproape de eșafod. 




  Crescuse într-o familie cu mulți copii și cu puțină educație. Tatăl ei era un om simplu, care lucra ca arendaș pentru familia Cracknell, dar ei toți erau uniți de devotament și dragoste. Margaret iubea caii, adora să călărească, așa că atunci când stăpâna ei se simte rău, nu îi este greu să călărească 8 kilometri fără șa până la Ipswich, pentru a anunța doctorul. Margaret ajunge o legendă iar toți îi spun că valorează greutatea ei în aur.


 Se angajează ca lăptăreasă și își ajută familia. Dar ea era sigură că viața ei nu este asta, voia să se căsătorească cu un marinar, să simtă mirosul mării și să aibă o viața ca o aventură. Când îl întâlnește pe Will Laud, viața ei începe să semene cu un montagne russe. Ori de câte ori lucrurile păreau să intre pe făgașul normal, ceva se întâmpla și o împingea pe Margaret în locul de unde plecase.

Deși muncitoare bună, devotată și inteligentă în ciuda puținei educații pe care o avea, Margaret își pierde toate locurile de muncă, iar tovărășia lui Will era ca un magnet pentru nenorociri. Îl iubea pe Will și nu putea renunța la el, era o forță care o împingea spre el. Să fie dragoste? Să fie predispoziția spre riscuri și ilegalitate?
Margaret s-a îndrăgostit de cine nu trebuia...

„Știam că Will nu e o partidă bună. Că se ține prea aproape de pericol. Nu m-am lăsat prostită niciun moment, dar pur și simplu îl
iubeam. Ca să fiu sinceră, poate că ăsta era chiar motivul pentru care îl iubeam.” 


Will era contrabandist. Aducea pe apă cu nava lui tot ce putea să îi aducă niște bani, bani care le-ar fi putut aduce o viață în Amsterdam, o prăvălie micuță pentru iubita lui Margaret și o viață afară din bătaia puștii a celor de la paza de coastă. Dar banii îl atrag pe Will, mai mult decât cea care își irosește întreaga viața așteptându-l, cea care asistă la evacuarea părinților ei din casa unde tatăl ei lucrase o viață întreagă, datorită prieteniei ei cu marinarii și contrabandiștii. Nici după asta Margaret nu renunță la Will. Îl iubea și se simțea datoare pentru fiecare strop de bucurie pe care îl adusese părinților și fraților ei prin micile cadouri aduse de pe alte țărmuri.


  La 32 de ani Margaret se angajează în casa familiei Cobbold ca dădacă și s-ar zice că e timpul să învețe că Will nu e omul care să rămână departe de pericole, gata să se așeze la casa lui. Îi pierduse aproape pe toți cei dragi: sora ei, doi frați și mama. La noul loc de muncă era apreciată iar doamna Cobbold îi era extrem de recunoscătoare pentru devotamentul cu care îi creștea pe cei 14 copii ai familiei. Însă Will îi distruge din nou liniștea iar ea se vede din nou nevoită să rămână fără slujbă și fără vise. 

 Când Will este arestat pentru contrabandă si întemnițat la Newgate, Margaret primește un bilet în care iubitul ei îi scrie că are nevoie de 60 de guinee pentru a fi eliberat, ca mai apoi să meargă amândoi în Olanda pentru a începe noua lor viață. Fără bani și cu dragoste prea multă în suflet, Margaret fură calul familiei Cobbold, se îmbracă în haine bărbătești și fuge să vândă animalul la Londra, pentru a îl elibera pe Will.

 Acesta este momentul declinului vieții sale. Margaret este capturată, ajungând chiar ea în închisoare, pasibilă de execuție. Nici în acest moment ea nu renunță la Will, demonstrând că iubirea pentru el era mai importantă decât propria viață. 
 Ce s-a întâmplat pe mai departe, veți descoperi singuri dacă veți citi cartea.




  Deși am citit multe romane istorice, inspirate din realitate, la acesta mi-a plăcut cel mai mult modul de scriere. Mi s-a părut că citesc un jurnal plin de gânduri, de trăiri și de sentimente. Am fost martora unei lupte a unui spirit liber, care nu putea fi nici îngrădit, nici forțat să renunțe la a visa și a iubi. O femeie puternică, demnă, mereu gata să își depășească condiția, mereu gata să încerce să trăiască viața respirând aerul cu gust sărat, cu miros de pește și o prăvălioară micuță în care ea așezase, mental, marfă de atâtea ori. 

 Cartea am notat-o cu 4 steluțe pe Goodreads, pentru povestea ei, pentru modul de scriere și pentru toate trăirile pe care mi le-a insuflat. 


Mulțumim Editura All pentru exemplarul oferit pentru recenzie!
 Dacă v-am tentat, cartea o puteți comanda de aici, iar aici detalii despre Carol Birch


Despre autoare:
Carol Birch este o scriitoare nominalizată la Man Booker Prize.
S-a născut în 1951, la Manchester, Marea Britanie și a făcut studiile la Keele University. A debutat în 1988, cu romanul Life in the Palace, obținând David Higham Award for the Best First Novel of the Year. În anul 2003, Carol Birch a fost nominalizată la Man Booker Prize pentru romanul Turn Again Home.

Etichete: , , , , , , , ,