CĂLĂTOAREA prima parte a seriei OUTLANDER de Diana Gabaldon

Pentru că Diana Gabaldon este o autoare nouă pentru mine, am decis să scriu câteva lucruri despre ea: 
S-a născut pe 11 ianuarie în Arizona,unde încă locuiește. A fost profesor universitar până a descoperit plăcerea scrisului. CĂLĂTOAREA este romanul său de debut(1991). Acest roman s-a bucurat de un succes neașteptat- succes ce a motivat autoarea să continue povestea, astfel Seria Outlander a ajuns să conțină încă șapte romane. În 2014 Outlander a devenit și serial TV, acesta fiind la fel de apreciat.



Am ales să citesc CĂLĂTOAREA fiind sigură că va fi o lectură plăcută, dar nu m-am gândit că o să am parte de o aventură deosebită, o poveste ce o să-mi rămână mult timp în minte datorită originalității ei, a detaliilor istorice, a fantasticului aparte, a momentelor dureroase și a  iubirii ce îndulcește chinul acelor zile. Am descoperit în filele cărții realități ignorate cu bună știință de mine, o cruzime ce-ți chinuie sufletul și îți torturează mintea... dar pe care eroii din CĂLĂTOAREA nu au avut ocazia să o ignore fiind nevoiți să o înfrunte- cealaltă cale fiind moartea.

În anul 1945 Claire Randell era o fostă soră medicală ce își însoțea soțul în Scoția pentru ca acesta să găsească detalii despre unul din strămoșii lui. Claire si Frank aveau o relație frumoasă, se iubeau mult și nu duceau lipsă de pasiune. Le plăcea să descopere obiceiurile locatarilor și să exploreze zona. Viața lor s-a schimbat în momentul în care, printr-un cerc din pietre, Claire a trecut într-un  alt secol, în anul 1743. 

Înainte să își dea seama ce se petrece și ce anume s-a schimbat din momentul în care a intrat în cercul de pietre și până în momentul în care a ieșit de acolo și s-a lovit de brutalitatea strămoșului lui Frank, era deja înconjurată de scoțieni fioroși în drum spre castelul clanului MacKenzie.

Când Claire și-a dat seama ce i s-a întâmplat, a hotărât să nu dezvăluie nimănui modul în care a ajuns acolo, deci a fost nevoită să inventeze o poveste ce o făcea să pară o simplă englezoaică cu origini franceze ce a avut ghinionul să fie atacată în drumul ei spre Franța, sperând astfel să reușească să se întoarcă la cercul de pietre. Dar se pare că, căpetenia clanului- Column MacKenzie nu s-a lăsat ușor păcălit și suspecta că aceasta ar fi o spioană. 

Cum a ajuns Claire din acest punct până să fie căsătorită aproape cu forța cu Jaime și mai ales cum a ajuns să îl iubească la nebunie, o să vă facă plăcere să descoperiți singuri, totuși pot să vă spun că firea romantică și umorul lui au contribuit mult.

"Dacă ai fi crezut că sunt o vrăjitoare? Tot ai mai fi luptat pentru mine?
- Aș fi mers pe rug cu tine."

"-Îți pare rău că nu te-ai însurat cu o fată din partea locului? am întrebat, cochetând.
- Dacă tu crezi că o să spun da în timp ce tu stai în fața mea cu o foarfecă de grădinărit în mână, a remarcat el, înseamnă că ai o părere foarte proastă despre inteligența mea. "

 O englezoaică printre scoțieni era ca o pată neagră pe un pergament alb, așa că oamenii din sat se uitau la ea cu o incruntare ce nu prevestea deloc ceva bun. Claire ajunge să trăiască clipe teribile și să simtă cruzimea oamenilor despre care doar citise în fosta ei viață.  Ignoranța și prostia lor deloc surprinzătoare în acele vremuri, m-a intrigat la culme și rezultatele acțiunilor nu doar o data mi-au făcut pielea de găină.

"Căci o femeie virtuoasă este o perlă de mare preț, ce valorează mai mult decît rubinele."

Claire este pusă de multe ori pusă în situații limită și tot timpul este nevoită să facă alegeri dificile, așadar nu avem timp să ne plictisim deloc pe parcursul celor 795 de pagini. 

Am dat cărții patru steluțe pe goodreads și o recomand cu drag iubitorilor de romance sau fantasy. 

Etichete: , , , , , ,