APĂ PENTRU ELEFANȚI de Sara Gruen, titlul original: Water for elephants

"Un roman savuros și emoționant despre un univers plin de magie. Eroi, răufăcători, animale sălbatice năvălesc în arenă, iar spectacolul poate să înceapă! Cititorul e vrăjit încă de la primele rânduri."-Stephen King


Am văzut ecranizarea acestei cărți de ceva timp și m-a impresionat enorm, așa că mi-am propus să-mi iau și cartea fiind sigură că filmul nu transmite nici măcar jumătate din emoțiile cărții. Am avut dreptate, APĂ PENTRU ELEFANȚI este una din cele mai bune cărți din biblioteca mea. M-a impresionat mult... mi-a plăcut să descopăr lumea exotică a circului, să cunosc toate acele animale și să aflu tot felul de lucruri despre ele, să cunosc frumusețea și strălucirea unui astfel de spectacol. Pe lângă toate aceste lucruri plăcute, am cunoscut și partea întunecată a circului american din anii '30... prostituție, violență față de oameni și animale, alcool, frica sau nesiguranța zilei de mâine, tristețea oamenilor ascunsă bine de ochii celor din jur.

Jacob Jankowsky la vârsta de nouăzeci și trei de ani se află într-un cămin de bătrâni unde nu se simte chiar în largul lui, este un bătrânel morăcănos, nemulțumit de corpul lui ce nu prea îl ascultă, dar și de locul în care este nevoit să trăiască. Ce nu știu cei din jurul său este că Jacob are o poveste de viață deosebită și că ascunde un secret încă de pe vremea primului circ în care a lucrat.

Jacob a ajuns să lucreze la CEL MAI SENZAȚIONAL SPECTACOL DE PE PĂMÂNT AL FRAȚILOR BENZINI, după ce și-a abandonat studiile înainte de examene. Când părinții lui au murit într-un accident, Jacob nu își mai găsea nici locul, nici liniștea și s-a urcat din mers în primul tren ce i-a apărut în cale. Camel, un bătrânel simpatic ce umbla tot timpul amețit de băutura îngrozitoare ce obișnuia să o bea, l-a salvat din mâinile celui ce vroia să îl arunce din tren și l-a ajutat să primească o slujbă. Când Unchiul Al-patronul circului-și August- dresorul animalelor- au aflat că Jacob este pe punctul de a deveni veterinar, acesta a început să fie privit cu alți ochi și să i se ofere mai multă atenție.

Jacob s-a acomodat destul de ușor cu munca de acolo și cu condițiile, dar nu s-a putut acomoda cu felul în care erau tratate animalele și nu putea accepta cruzimea ce muncitorii erau nevoiți să o suporte. 

Firea violentă a lui August îl dezgusta tot mai mult și nu putea să facă legătura între August cel crud și August cel fermecător ce se arăta uneori. Acesta era căsătorit cu frumoasa Marlena, o fire blândă și fermecătoare ce i-au furat mințile lui Jacob.

Lucrurile s-au complicat când elefantul Rosie a intrat în echipă și nu dădea niciun semn că ar dori sa fie îmblânzită. August nu se ferea să o lovească fără milă îngrozindu-i pe cei din jur. 

Povestea lui Camel m-a îngrozit, să ajungi la acea vârstă, să nu mai fi capabil sa ai grija de tine și să fii singur, cred că e coșmarul oricărui bătrân, dar am admirat faptul că autoarea l-a răsplătit cât s-a putut pentru bunătatea de care a dat dovadă.

Am descoperit o poveste de dragoste frumoasă ce nu părea să aibă vreo șansă de supraviețuire, am descoperit bunătate acolo unde nici nu speram să existe și am dat de răutate acolo unde nu părea să-i fie locul... O carte deosebită ce își merită locul pe lista oricărui cititor, o recomand cu cea mai mare încredere și de aceea i-am oferit cinci steluțe pe goodreads.


Etichete: , , , , ,