Lumini pe zăpadă de Anita Shreve

Anita Shreve este o autoare extrem de lăudată, curiozitatea a fost prea mare și mi-am luat una din cărțile ei pentru a face cunoștință cu ea. Am ales Lumini pe zăpadă datorită sezonului în care ne aflăm și știu cât de norocoasă am fost că am reușit să o iau, în condițiile în care e greu de găsit acum. 



O carte deosebită, nu cred că puteam alege mai bine de atât... o carte ușor de citit, dar încărcată de emoții, o poveste ce scoate la suprafață atât bunătatea oamenilor cât și răutatea sau cruzimea lor. Puterea și adaptabilitatea de care dă dovadă acest copil, mă liniștește... mă face să am încredere că tot timpul va exista un final pozitiv.

Nicky și tatăl ei s-au mutat în New Hampshire după ce mama și sora ei au murit într-un accident. Tatăl-încapabil să treacă peste această durere- a ales să se mute, deși Nicky nu a fost de acord. Ajunși aici, duceau o viață pustie, o viață liniștită departe de orice. 

Nicky avea acum doisprezece ani, avea dorințe și aspirații potrivite pentru vârsta ei. Cu toate acestea, respecta dorințele tatălui și încerca să nu-i îngreuneze prea mult situația.  

Viața lor s-a schimbat atunci când, într-o plimbare obișnuită prin pădure, au găsit în zăpadă un bebeluș așezat într-un sac de dormit. Am putut simți groaza ce a pus stăpânire pe cei doi la gândul că nu vor ajunge la timp la spital pentru a salva copilașul. Deasemenea, am simțit și mâhnirea sau sentimentele ce-l încercau pe tată la gândul că lui i-a fost luat un copil fără să aibă ocazia de a riposta, iar alții aruncă unul de parcă ar fi un simplu ambalaj. Știu că există multe cazuri în care părinții  pur și simplu își lasă copiii să moară, dar nu pot accepta acest lucru... nu îl pot înțelege.

Povestea se complică și mai mult când la ușa lor apare mama bebelușului salvat de cei doi. Aici, diferența dintre modul în care adulții sau copiiii iau lucrurile, a ieșit in evidență: tatăl a insistat ca ea să plece și să anunțe poliția că mama ucigașă e în casa lui, Nicky i-a dat credit și spera că poate nu e vinovată de această cruzime. Odată cu apariția lui Charlotte în viața lor, Nicky începe să își spună tot mai des părerile și să își exprime nevoile. 

Ce se va întâmpla cu relația dintre Nicky și tatăl ei? Ce se va întâmpla cu Charlotte? Care este povestea acesteia și a bebelușului găsit în zăpadă? Acestea sunt doar o parte din întrebările ce o să vă facă să nu lăsați cartea din mână!

Mi-au plăcut foarte mult unele lucruri și vreau să le menționez: partea în care este descris Ajunul Crăciunului m-a făcut să aștept cu nerăbdare sărbătorile ce se apropie, iar acea porțiune unde Nicky făcea un om de zăpadă alături de alți copii, mi-a adus aminte de copilărie și a sădit speranța că viața dusă de această copilă poate deveni cu adevărat fericită...
Peisajul prezentat cu ajutorul fotografiilor surprinse de Nicky, au contribuit mult la frumusețea acestei cărți și m-au făcut să simt mirosul zăpezii proaspete și razele soarelui de iarnă.
Deasemenea, am apreciat alegerea autoarei de a ne dezvălui câte ceva din modul în care a decurs viața acestei familii după încheierea episodului descris în carte.

Una peste alta, eu zică că această carte merită citită și merită un loc pe lista lunii Decembrie. 

I-am oferit pe goodreads, 5 steluțe binemeritate!

Vreau să vă vând un pont: Lumini pe zăpadă de Anita Shreve este acum disponibilă pe All.ro la un super preț!!!

Etichete: , , , , , ,