Iscoada în țărână / Intruder in the dust - William Faulkner


NUME : Iscoada în țărână 
NUME ENGLEZĂ : Intruder in the dust 
AUTOR: WILLIAM FAULKNER
Editura: Rao
Număr pagini: 250








   " Premisa este că oamenii albi din Sud, înaintea Nordului, ba chiar a guvernului sau a oricui altcuiva, au o datorie și trebuie sa își îndeplinească obligațiile fata de negri..." - William Faulkner 

   
   

  Era perfect dacă acțiunea cărții s-ar fi învârtit în jurul citatului de mai sus, însă la baza ei stă ura inter- rasială, a credințelor moștenite de la străbuni cum că nu există egalitate între negri și albi.


  Am ales acesta carte de pe rafturile anticariatului online " Printre cărți" datorită descrierii de pe spatele cărții dar și datorita temei în jurul căreia este construita acțiunea. Povestea este frumoasă,  plină de învățăminte, însă un pic greoaie la citit. Am apreciat modul în care autorul a îmbinat un limbaj cu termeni elaborati cu simplitatea limbajului folosit de negri, cei care nu aveau acces la educație.



   Pe vremea aceea, negrii erau încă priviți cu răutate, cu neîncredere, chiar dacă singura lor vina era doar culoarea pielii. Putea fi foarte ușor linșat de membrii unei familii, dacă vreunul era suspectat ca ar fi atentat la viata vreunui alb, considerat a fi datorita pigmentului " superior". 



  Lucas, un negru bătrân, văduv și singur este acuzat de ucidereaui Vinson Gowrie,  numai pentru ca fusese găsit în preajma cadavrului. Este dus la pușcărie și pus în spatele unei uși groase de oțel pentru a îl apăra de membrii familiei celui care se considera ca ii fusese victima.



  Singura lui șansă de a își demonstra nevinovăție este un copil de 16 ani, unica persoana care se oprește pentru a-l asculta. Tânărul avea o datorie de " onoare" fața de bătrânul negru, care îl hrănise o data în casa lui simplu de negru cu jumătate din ce ar fi trebuit sa fie cina lui.



   Tânărul Chick Mallison nu numai ca se oferă sa îl ajute dar îl și coopteaza pe Aleck,  un negru la fel de tânăr dar și pe domnișoara Habersham, o doamnă în vârstă care fusese crescută alături de negrii din familia lui Lucas,  și merg împreună pentru a îl dezgropa pe Vinson, însă au parte de o surpriza neplăcută.




  În groapa găsesc cadavrul partenerului de afaceri a lui Vinson, iar a doua zi după ce merg împreună cu seriful pentru a înregistra faptele,  găsesc o groapa goala. Astfel ca ambele cadavre lipsesc acum, iar ei trebuie sa le găsească pentru a putea demonstra ca rănile din spatele lor nu au fost făcute de pistolul bătrânului Lucas. 





  Care va fi deznodământul?  Vor putea cei care cred în nevinovația lui Lucas sa îl salveze? 





   Stilul autorului este un pic greu de urmărit, din punctul meu de vedere, însă acțiunea cărții merita să  treci prin pasajele mult prea descriptive și încărcate de detalii. 


  Cartea am primit-o de la anticariatul online " Printre cărți " căruia dorim sa ii mulțumim.  Găsiți pe rafturile lor sute de titluri bune, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele.  

Etichete: , , , , ,