Clientul de John Grisham, titlu original : The Client



De mult tot am vrut să citesc o carte scrisă de acest autor și mă bucur că în sfârșit am reușit și mai ales că am început cu aceasta... M-a convins să mai iau și alte cărți scrise de John Grisham.

Mi-a plăcut atât de mult încât abia așteptam să aflu cum se termină povestea chinuitoare a tânărului Mark, dar în același timp îmi era și frică ca finalul să nu fie dezastros și mă tot consolam cu gândul că nu este scrisă de Sparks, deci Mark are o șansă.

Mi-a plăcut foarte mult modul în care autorul a descris locurile, personajele și sentimentele lor, pur și simplu nu a lăsat "locuri" goale și a fost foarte ușor de vizualizat totul. Deasemenea, umorul subtil introdus în poveste a făcut cartea mult mai ușor de citit.

"Mafia nu uită și nu iartă" este citatul ce l-a făcut pe Mark să paralizeze de frică, a fost un gând ce îi invada gândurile și nu îl lăsa să aibă încredere în poliție, dar să vă povestesc pe scurt despre ce este vorba
:

Mark a avut ghinionul de a-l cunoaște pe avocatul Clifford inainte ca acesta să se sinucidă... Mark și Ricky-fratele său mai mic- se aflau în pădure când avocatul a oprit acolo hotărât să își ia zilele. Copilul, curajos din fire, a hotărât să îl oprească dar planul nu a funcționat tocmai cum și-a dorit și s-a trezit prizonier în mașina avocatului care avea chef de o ultimă conversație. Se pare că Rommy Clifford era avocatul unui criminal ce își zicea Șiș și care nu cu mult timp în urmă a ucis un senator ce își băga nasul în afacerile mafiei. Printre multe alte aiureli avocatul i-a destăinuit și locul unde cadavrul este ascuns. La momentul acela Mark nu știa că această informație îi va schimba întreaga viață.

Când Mark a reușit să scape, el și Ricky au fost martori la sinuciderea avocatului, lucru ce i-a cauzat lui Ricky stres traumatic.

Conștiința nu l-a lăsat pe Mark să uite de cadavru și a sunat la poliție încercând să fie anonim. Bineînțeles că "curcanii" i-au dat de urmă și s-a trezit turnând o grămadă de minciuni pentru a ascunde ceea ce aflase de la avocat.

Acum Mark și mama lui locuiau la spital alături de Rocky care nu dădea semne să își revină prea curând... asaltat de polițiști și sigur pe faptul că știe ceva ce nu ar trebui, copilul hotărăște să angajeze un avocat.

Avocata lui- Reggie Love- era o femeie de vreo 50 de ani trecută prin multe greutăți, cu un suflet bun și foarte bine pregătită din punct de vedere profesional. Aceasta a fost captivată de povestea și istețimea băiatului și hotărăște să îl ajute.

Când Mark și-a angajat avocat, atât FBI-ul,presa dar și mafia s-au convins că puștiul știe ceva despre cadavrul senatorului, așa că au început să îl hărțuiască.

Mark a dat dovadă de multă stăpânire de sine, inteligență și curaj, dar cu toate astea erau pasaje care îmi aminteau că era doar un copilaș și îmi venea să-i plâng de milă.





Judecătorul Harry a fost un alt personaj ce m-a impresionat, un exempu de om al legii.  Ajunsesem la un punct în care am oprit lectura și mă gândeam cât de interesant ar fi să urmăresc o confruntare între Reggie și Harvey( avocat din serialul Suits)iar Harry să o modereze.. cu siguranță ar fi un show pe cinste!!!

Să ne întoarcem la carte: Am adorat dăruirea și ajutorul necondiționat oferit de Reggie, mi-a plăcut deciziile luate de FBI spre sfârșitul cărții,mi-a plăcut foarte tare și modul ștrengăresc al lui Mark de a-și  rezolva problemele.
Nu mi-a plăcut sistemul! Legile! Mi s-a părut groaznică posibilitatea ca un copil să fie închis într-un fel de închisoare pentru minori și presat continuu prin tot felul de metode... un astfel de tratament oferit unui copilaș este cu siguranță un drum spre o viața dezastruoasă, dar se pare ca Mark este făcut din alt aluat și călit de viața ce a fost nevoit să o ducă atunci când tatăl lui locuia cu ei.

Atâtea emoții am trăit prin intermediul acestei cărți încât sunt sigură că o să îmi rămână mult timp în suflet și în gând, nu am avut nici măcar  o secundă în care să mă simt plictisită, iar momentul de la final dintre avocată și clientul său m-a lăsat cu lacrimi în ochi...

Recomand cu toată încrederea această carte și mulțumesc anticariatului Printre cărți că mi-a oferit-o!

Etichete: , , , , ,