Draga John de Nicholas Sparks

Deşi nu e o carte care să îți ofere starea aceea de suspans deoarece îți dă şansa să anticipezi anumite întâmplări,pur şi simplu nu o poți lăsa  din mână . Stilul lui Nicholas Sparks de a scrie uşurează munca cititirului şi din nou m-am simțit ca şi cum aş sta la o cafea cu un nou prieten la care țin destul de mult,oferindu-i atenția şi părerea de rău pentru  viața ce şi-o dorea,dar care i-a scăpat printre degete... l-am ascultat povestindu-mi despre copilăria lui aparent tristă,despre gafele făcute în adolescență,despre viața dusă în armată,despre iubirea vieții lui,despre prietenul lor Tim care se dovedeşte că are un rol foarte important în toată povestea . Am simțit această carte ca pe un mesaj important despre bunătate,despre dragoste,patriotism şi recunoştință față de cel ce te-a crescut. Acum să vă spun câteceva despre viața lui John aşa cum mi-a descris-o el...
Prologul începe cu o întrebare simplă la care mulți încă nu ştim răspunsul:"Ce înseamnă să iubeşti cu adevărat?"Hmmm... după un moment de gândire şi mai multe răspunsuri,am citit continuarea în care el descria părerea lui despre viața perfectă pe care ar fi vrut să o ducă şi părerea de rău că niciodată nu o să aibă parte de ea.  Trist băiat John ăsta,m-am găndit eu,şi resemnat...am avut dreptate şi să vă spun şi de ce! Mai bine o iau de la început şi anume prima parte a cărții şi a vieții lui John:

În prima parte ne descrie copilăria lui alături de un tată care,aflam atât noi cât şi John mai târziu,suferă de sidromul Aspenger,aşa dar nu prea se descurca la convorbiri şi nu ieşea din rutina lui,singurul lucru care îl făcea să comunice era colecția lui de monede ce a început-o cu tatăl lui. John a crescut şi era sătul de neajunsuri ,de atitudinea rece a tatăluli lui, de  conversațiile despre monede,aşa că în una din zile a refulat spunându-i nemulțumirile lui şi cerându-i să vândă colecția. Acest lucru nu s-a întâmplat iar tatăl sau îşi continua rutina. După o perioadă în care s-a comportat ca un rebel şi-a dat seama că nu se simte bine în acea situație şi că tatăl lui nu merită să fie dezamăgit după câte a facut pentru el, aşa că s-a înrolat în armată! Schimbarea aceasta i-a facut mult bine şi era mulțumit de decizia lui până când s-a întors într-o permisie şi s-a îndrăgostit de Savannah-i studentă venită în zonă cu un grup de prieteni pentru muncă voluntară.


Cei doi s-au îndrăgostit rapid şi-au petrecut mult timp împreună făcându-şi planuri pentru viitor.

În tot acest timp l-a cunoscut şi pe Tim-tipul important de care vă ziceam la început... era un băiat foarte bun şi John a legat o prietenie cu el deşi era conştient că amândoi erau îndrăgostiți de Savannah.
Relația cu tatăl lui s-a înbunătățit după ce a început să îl înțeleagă,să îi înțeleagă sistemul lui de adaptare şi i-a rămas veşnic recunoscător iubitei lui că i-a deschis ochii şi că a recunoscut semnele bolii la tatăl lui.
Când John a trebuit să se întoarcă în armată,suferința se simțea în vocile celor doi îndragostiți şi pot să garantez că se vedea şi în ochii lor... cu promisiunea multor scrisori,telefoane şi momente în care amândoi se vor uita la luna plină să rememoreze zilele petrecute împreună,John a plecat.

În a doua parte acesta ne povesteşte că amăndoi se țineau de cuvânt şi cand a venit în permisie se simțea mai îndrăgostit ca niciodată. Dar 11 septembrie a schimbat totul şi John a fost cuprins de simțul datoriei față de țară şi colegi,aşa că şi-a prelungit din nou contractul pe doi ani.

Deşi Savannah a înțeles,o ruptură s-a produs ...
Reîntors la datorie a început să simtă schimbari în atitudinea iubitei lui,iar când a primit acea scrisoare de despărțire ce începea cu "Dragă John",sufletul i-a fost sfâşiat atât de tare încât îi puteam simți durerea şi regretul.
În partea a treia,John îşi reînoieşte contractul şi a fost nevoit să treacă prin clipe oribile în Irak. Destinele lor se unesc din nou... in ce mod si cum reactioneaza cei doi, o sa aflati singurele .


Etichete: , , , ,