Emma - Jane Austen

De pe www.google.ro
Am terminat cartea primită ca provocare la jocul organizat de noi pe grupul Despre cărți . Deși o aveam de ceva timp,ceva m-a oprit să o citesc și probabil acel ceva este faptul că dispuneam de cărți mai moderne,cărți mai de actualitate care mă atrag mai mult ...dar asta e frumusețea jocului nostru ,ajungem să citim cărți pe care probabil le-am tot amâna:-)
După cum ne spune și titlul, este istorisită viața Emmei -o tânără cu sânge nobil care își ocupă timpul având grijă de tatăl ei și oferindu-le vecinilor săi atenția care li se cuvine. Este o tânără încrezută si conștientă de rangul său ,dar aceste lucruri erau obsolut normale în acea perioadă unde rar se  întâmpla ca cei bine înzestrați , cu familie bună și tradiție să se amestece cu restul lumii. Singura problemă a domnișoarei Emma era că în acel sătuc nu era prea multă lume de rangul ei și se mai întreținea si cu persoane mai sărace ,dar bine educate. Așa se hotărî să iși ia ca prietenă pe domnişoara Harriet-o domnisoară care a crescut la o școală de fete susținută financiar de tatăl ei pe care nimeni nu-l cunoștea .
Cartea părea la început plictisitoare și Emma m-a cam enervat când și-a ales prietena deoarece era prostuță și recunoscătoare ,de parcă a adoptat cu animal de companie,dar scriitoarea  trăind în acele vremuri ,tind să cred că nu a expus altceva decât realitatea din acea vreme .
Emma,în plictiseala ei, s-a pus pe organizat nunți și după ce guvernanta ei s-a măritat și-a pus pata pe biata Harriet care a refuzat o căsnicie potrivită pentru situația ei deoarece Emma insista că are șanse să se căsătorească cu cineva din lumea bună chiar dacă nu are avere și nici părinți care să o recunoască .Din fericire,după suferințe repetate, soarta Harrietei a fost una bună .
Mi-a părut  bine că pe parcursul cărții ,după ce a făcut destule greșeli, Emma a evoluat .
Deși era sigură că nu o să se căsătorească niciodată și-a dat seama că era îndrăgostită de fratele cumnatului ei ,Domnul Knightley care îi împărtășea sentimentele.Acesta a criticat-o la fiecare pas și încerca să o ajut să se corecteze cu mult timp înainte să își arate dragostea.
Au fost câteva personaje care erau pe atât de amuzante pe cât de enervante ... și aici mă refer la tatăl Emmei-obsedat de sănătate și de rutina ce îl ferea pe el și pe cei din jur de boală,domnişoara Bates-o domnisoară rămasă bătrână ,săracă dar plină de o bunăvoință ce îi făcea pe toți să se îngrijească de ea; și ultima venită în sat doamna Elton-o doamnă care se credea mai bună și mai importantă de cât era în realitate.
Apariția lui Frank -fiul guvernantei Emmei dobândit prin căsătorie și a lui Jane-nepoata doamnei Bates au mai condimentat cât de cât cartea și spre sfârșit chiar eram curioasă cum o să se așeze lucrurile.
Mi-au plăcut în mod deosebit unele idei găsite în carte ,unele replici rostite de personaje :

De pe www.google.ro

După cum am mai spus,inițial mi s-a părut plictisitoare și dacă nu participăm la jocul nostru probabil o abandonam cu gândul că pot citi ceva mai pe gustul meu în acest timp destinat lecturii destul de limitat. Mă bucur că am citit-o până la capăt deoarece m-a lăsat cu o impresie mai bună despre autoare și cu siguranță o să mai citesc cărți scrise de Jane Austen.

Etichete: , , , , ,